середа, 23 жовтня 2024 10:52

Це боротьба з собою, часом і віком: як біг допомагає підтримувати фізичну форму та справлятися зі стресом

27 жовтня на Трухановому острові в Києві відбудеться благодійний забіг "Run4Victory", метою якого є підтримка 13-ї бригади Національної гвардії України "Хартія". Усі кошти, зібрані під час заходу, будуть спрямовані на потреби військових.

Подібні забіги вже відбулися в Тернополі, Вінниці, Черкасах та Ладижині Вінницької області.

72-річний Яків Карпенко та 74-річний Микола Морочинський - одні з найстарших учасників "Run4Victory". Їхні історії є прикладом того, як спорт може підтримувати не лише фізичне здоров'я, але й моральний дух. Протягом багатьох років вони регулярно тренуються. Чоловіки розповіли Gazeta.ua, як біг впливає на їхнє життя і чому кожен має почати займатися спортом.

РЕЗУЛЬТАТ БАГАТОРІЧНИХ ТРЕНУВАНЬ

  72-річний Яків Карпенко - один із найстарших учасників "Run4Victory"
72-річний Яків Карпенко - один із найстарших учасників "Run4Victory"

Яків Карпенко активно бере участь у забігах, продовжує тренуватися і долати значні дистанції. Яків Іванович почав займатися спортом ще в юності.

"Я навчався у Вінницькому педагогічному інституті на факультеті фізичного виховання і закінчив його з відзнакою. Моїм основним напрямом був біг на середні дистанції: 800, 1500, 3000 метрів з перешкодами. Але іноді брав участь у довших забігах для різноманітності, наприклад, 5 кілометрів", - розповідає чоловік.

Згодом Яків Іванович почав цікавитися марафонами. Найдовша дистанція, яку він подолав - 42 км 195 м. Усього таких забігів було пʼять.

"Останній мій марафон був років 15-18 тому. Я тоді зрозумів, що в селі важко серйозно готуватися до таких забігів. Щоб бігти марафон, треба за місяць набігати хоча б 400 кілометрів, а це тричі на тиждень по 20-25 кілометрів. В мене такої можливості не було", - говорить спортсмен.

Попри те, що зараз Яків Іванович живе в селі і має багато господарських справ, він продовжує регулярно тренуватися. Влітку тренується пʼять разів на тиждень, в інші пори року - чотири. Зазвичай це тренування на дистанції від 8 до 12 км.

"Зараз, коли мені вже за 70, я можу пробігти 12, а то й 16 кілометрів за тренування. Все залежить від того, скільки часу я можу виділити між іншими справами", - ділиться він.

Яків Іванович має власну систему тренувань, яку розробив на основі багаторічного досвіду і спостережень. Вона базується на індивідуальному підході до різних типів бігу, від коротких дистанцій до марафонів і кросів.

"У мене є свої терміни і види тренувань, це моя система. Я весь час працюю над удосконаленням свого підходу, але в моєму віці це більше про підтримку рівня, аніж про досягнення нових висот. Я вивчаю досвід спортсменів з різних країн, наприклад, на останній Олімпіаді в Парижі мене дуже вразили норвезькі легкоатлети. Я деякі елементи їхньої підготовки переглянув і адаптував до своїх тренувань", - розповів Яків Карпенко.

Для чоловіка біг - не лише спосіб підтримувати фізичну форму, але й можливість зберегти здоров'я на довгі роки. Завдяки систематичним тренуванням організм справляється з фізичними навантаженнями краще, ніж у багатьох його однолітків.

"Сусіди часто звертають увагу, що я швидше виконую важку фізичну роботу на городі. Це результат багаторічних тренувань. Однак після 35 років організму потрібно більше часу на відновлення. Якщо молодим вистачає доби, то мені зараз потрібно мінімум півтори. Відпочинок - це також частина тренування, час для відновлення м'язів і нервової системи", - додає він.

Мені вже за 70, я можу пробігти 12, а то й 16 кілометрів за тренування

Яків Іванович взяв участь у забігу "Run4Victory" в Ладижині на Вінниччині. Тоді подолав 10 км. Таким чином зробив свій внесок у допомогу військовим.

"Я не можу тримати зброю в руках, але мене дуже зачіпає те, що відбувається в Україні. Племінник загинув на війні, багато моїх учнів служать. Тому я беру участь у забігах, щоб хоч якось допомогти військовим. Це мій спосіб показати, що я підтримую їх", - говорить Яків Іванович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пробіжка спалює близько 300-400 калорій: поради любителям бігу

Спортсмен зізнається, що з роками результати падають. Але для нього важливо зберегти власні досягнення.

"Це боротьба з самим собою, часом і своїм віком. Іноді це важко прийняти, але я продовжую працювати над собою", - зазначив він.

Біг для Якова Івановича - це також спосіб зняти психологічну напругу, покращити настрій. Спорт допомагає розвантажити нервову систему.

"Після важкого дня або роботи на городі я йду на тренування, і це дає мені відчуття спокою. Це як психологічне розвантаження. Задоволення від бігу залежить від підготовки. Якщо бігати регулярно і правильно, тоді це приносить задоволення. Але якщо людина раптом вирішить пробігти кілька кілометрів без підготовки, вона не відчує нічого, окрім втоми і болю", - каже Яків Карпенко.

З роками тренування даються важче. Однак спортсмен залишається відданим своїй улюбленій справі.

"Біг дозволяє зберегти здоров'я і відчуття повноцінності життя. Після тренувань я почуваюся більш зосередженим, готовим до нових завдань. Також регулярні пробіжки допомагають краще справлятися зі стресом, дисциплінують", - підсумував Яків Іванович.

БІГ ЯК СПОСІБ ЖИТТЯ

   74-річний Микола Морочинський (в передньому ряді крайній ліворуч) на забігу в Ладижині на Вінниччині подолав дистанцію 2 км за 12 хв
74-річний Микола Морочинський (в передньому ряді крайній ліворуч) на забігу в Ладижині на Вінниччині подолав дистанцію 2 км за 12 хв

Для 74-річного Миколи Морочинського біг став невід'ємною частиною життя. Незважаючи на вік, він бере участь у різних заходах і доводить, що регулярні заняття спортом підтримують не лише фізичну форму, але й настрій і життєву енергію. На останньому забігу в Ладижині на Вінниччині Микола Морочинський подолав дистанцію 2 км за 12 хв.

Спортсмен зізнається, що давно полюбив ранкові пробіжки і завжди знаходить час для підтримки фізичної форми. У молодості Микола Климович займався легкою атлетикою, отримав другий розряд.

"Тепер бігаю двічі на тиждень - це моя система, спосіб тримати себе у формі. Мій син зараз на фронті і я підтримую армію, беручи участь у благодійних забігах", - розповів чоловік.

Тренується Микола Морочинський кілька разів на тиждень. Це прогулянки або пробіжки довжиною близько 2 км. Нещодавно чоловік підкорив Говерлу - це було своєрідною підготовкою до участі в забігу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири міфи про біг: як регулярні пробіжки можуть змінити життя

"Біг не під примусом, а в радість. Особливо коли біжиш на природі - у лісі чи на полі. Це задоволення від руху, яке важко пояснити словами. Я помічаю, що фізична активність підтримує тонус, дає енергію і створює гарний настрій. У мене завжди хороший апетит, краще сплю. Біг впливає на всі аспекти життя", - додає Микола Климович. Регулярний біг допомагає йому залишатися в гарній фізичній формі.

Мій син зараз на фронті і я підтримую армію, беручи участь у благодійних забігах

Микола Морочинський закликає всіх, незалежно від віку, займатися бігом і вести активний спосіб життя. Він вважає, що навіть кілька пробіжок на тиждень можуть суттєво вплинути на фізичне і психологічне здоров'я.

"Біг дисциплінує. Знаю, що вийду на пробіжку, і це тримає мене в тонусі. Це режим, якого я дотримуюсь роками. Не лежати на дивані - це найголовніше. Двічі на тиждень виходьте на пробіжку і побачите, як ваш настрій, фізичний стан покращаться. Важливо не примушувати себе, а бігати з радістю, тоді це принесе справжнє задоволення", - підсумував Морочинський.

Благодійний забіг "Run4Victory" в Києві організовують міжнародна компанія МХП, Благодійний фонд "МХП - Громаді" та спортивна спільнота "Характер".

Для людей з порушенням опорно-рухового апарату буде доступна спеціальна 2-кілометрова дистанція, участь у якій є безкоштовною. Інші учасники можуть зареєструватися на забіг, зробивши благодійний внесок.

Завдяки марафонам у Тернополі, Вінниці, Черкасах та Ладижині Вінницької області вдалося зібрати понад 2 млн грн на підтримку чотирьох бригад, що захищають Україну на різних напрямках фронту.

Зараз ви читаєте новину «Це боротьба з собою, часом і віком: як біг допомагає підтримувати фізичну форму та справлятися зі стресом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі