субота, 07 жовтня 2023 15:10

Які хвороби провокують постійне відчуття голоду

Які хвороби провокують постійне відчуття голоду
Постійний голод є причиною кількох хвороб Фото: tsn

Посилений апетит виникає під час стресу. Саме він спонукає з'їсти щось калорійне.

Коли людина відчуває, що хоче їсти, порушується баланс гормонів таких, як ґрелін і лептин.

Ґрелін підвищує апетит, а лептин посилає сигнал у мозок про насичення. Коли їх баланс порушений, людина відчуває голод, навіть якщо щільно поїла.

Рівень ґреліну підвищується через нестачу сну, порушення нормального режиму відпочинку.

Дефіцит деяких вітамінів і мінералів також може викликати тягу до певних продуктів. Низький рівень калію, магнію і хрому провокує бажання з'їсти солодке, нестача заліза — м'ясо, нестача цинку — солоне.

Якщо людина їсть надто багато солодкого й борошняного — це також може бути причиною постійного голоду. Такі продукти підвищують рівень інсуліну, який потім різко знижується. Через коливання інсуліну відчуття голоду виникає вже приблизно за годину після їжі.

Солоні продукти і страви з додаванням гострих спецій можуть стимулювати підвищене вироблення шлункового соку і провокувати апетит.

Почуття голоду можна сплутати зі спрагою. Тому іноді, коли хочеться їсти, варто випити додаткову склянку води. Але не соку, кави, чаю.

Постійний голод може бути наслідком екстремальних дієт.

Передменструальний синдром. Під час ПМС в організмі жінки змінюються рівні естрогену та прогестерону, ці гормональні коливання призводять до збільшення апетиту.

Підвищувати апетит може приймання деяких ліків, наприклад, гормональних препаратів, антигістамінних, антидепресантів, нейролептиків, кортикостероїдів.

Які хвороби можуть провокувати постійне бажання їсти

Підвищений апетит, надмірне почуття голоду можуть бути ознакою гіпертиреозу — захворювання щитоподібної залози.

У разі цукрового діабету рівень глюкози у крові залишається аномально високим. Через нестачу інсуліну або через інсулінорезистентність глюкоза з крові не може потрапити до клітин, організм не може перетворювати їжу на енергію. А нестача енергії викликає почуття голоду.

Гіпоглікемія — це стан, за якого концентрація глюкози у крові нижча за норму, вона може виникнути у людей, які споживають дуже мало вуглеводів. Якщо показники глюкози в крові нижчі ніж 3,5 ммоль/л, організм вивільняє глюкозу з печінки, щоб підняти її рівень у крові до нормального. А почуття голоду виникає як реакція мозкового центру на низьку концентрацію глюкози у крові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали сім продуктів, які краще втамовують голод

Гастрит або хронічний гастрит із підвищеною кислотністю може провокувати постійне бажання їсти.

Булімія є розладом харчової поведінки, який характеризується переїданням і подальшим позбавленням від їжі за допомогою блювоти, проносних та інших засобів. Людина зазнає неконтрольованих нападів голоду, але водночас не відчуває смаку їжі й ситості.

Рак підшлункової залози. Почуття постійного голоду може виникати внаслідок онкології та є одним із нечисленних симптомів раку підшлункової залози. Цей вид раку зазвичай має безсимптомний перебіг і діагностується на пізніх стадіях.

Зарубіжні дієтологи перерахували продукти, що допомагають схуднути і приборкати апетит. Прикладом є додавання в раціон оптимальної кількості яєць.

Зокрема, яблука мають в складі величезну кількість корисних вітамінів, мінеральних речовин, заліза, кальцію, що дозволяє скорегувати порушений обмін речовин досить швидко. А за рахунок високої кількості харчових волокон і пектину відчуття голоду відступає.

Зараз ви читаєте новину «Які хвороби провокують постійне відчуття голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі