понеділок, 14 жовтня 2024 09:51

Чотири міфи про біг: як регулярні пробіжки можуть змінити життя
Подія

27 жовтня у Києві на Трухановому острові пройде благодійний забіг "Run4Victory" на підтримку 13-ї бригади Національної гвардії України "Хартія".

Захід організовують міжнародна компанія МХП, Благодійний фонд "МХП Громаді", спортивна спільнота "Характер". Зареєструватися можна тут.

Gazeta.ua поспілкувалася з учасницею чотирьох забігів "Run4Victory", працівницею МХП Іриною Семко. Вона здолала максимальні дистанції 21 км на всіх попередніх марафонах - у Тернополі, Вінниці, Черкасах. Також 10 км - у Ладижині на Вінниччині. Жінка розповіла, як спорт змінив її життя і які міфи заважали почати бігати.

Автор: Із власхого архіву Ірини Скмко
  Учасниця чотирьох забігів “Run4Victory”, працівниця МХП Іриною Семко
Учасниця чотирьох забігів “Run4Victory”, працівниця МХП Іриною Семко

"Знайомство з бігом почалося близько трьох років тому. У компанії проводили внутрішні спортивні змагання. Тоді тренування не увійшли у звичку. А вже в 2023 році взяла участь у кількох забігах в Києві. Хотіла спробувати свої сили. Пробігши вперше 5 кілометрів, зрозуміла, що треба тренуватися. Аби це приносило користь організму, а не тільки емоційне задоволення. Із квітня почала регулярно займатися бігом. Це були тренування не в швидкому темпі - по 5-7 кілометрів двічі чи тричі на тиждень. Мені підказали колись: якщо можеш бігти й водночас говорити - це твій темп", - розповіла Ірина.

21 км Ірина Семко вперше пробігла цьогоріч у Тернополі у рамках Ліги забігів "Run4Victory".

"Хотіла на власному прикладі показати, що це - не страшно. Та й собі довести, що таке можливо. Поставила собі мету, що маю пробігти чотири дистанції по 21 кілометру. Але у Ладижині максимальна була 10. Саме тому четверта дистанція на 21 км буде у Києві 27-го жовтня", - каже спортсменка.

Останній рік Ірина регулярно займається тричі на тиждень. У середньому за тренування пробігає 10 км. Перед марафонами намагається зменшувати або збільшувати кілометраж, щоб підготувати організм до навантажень. Під час тренувань обирає різні дистанції - рівнинні дороги, траси з гірками.

Автор: Із власхого архіву Ірини Скмко
  Ірина поставила собі мету - має пробігти чотири дистанції по 21 кілометру
Ірина поставила собі мету - має пробігти чотири дистанції по 21 кілометру

Ірина перемогла на всіх чотирьох забігах серед учасниць-працівниць компанії МХП. Її мотивує підтримка колег і благодійна мета заходів.

"Намагаюся не їсти перед стартом. Рідко можу шматочком банана перекусити. Увечері напередодні можу зʼїсти пасту, бо вуглеводи швидко засвоюються організмом. Також я не прихильниця пити на дистанції, бо після ковтка води почуваюся гірше й хочу зупинитися. Лише у Вінниці пила, бо було жарко", - ділиться жінка.

Ірина не займається з тренером, але часто цікавиться інформацією про біг від блогерів, професійних спортсменів. Головна порада від неї для новачків - почати. Як зазначила Семко, за понад рік системних тренувань помітила позитивні зміни свого фізичного стану й здоровʼя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві проведуть благодійний марафон на підтримку ЗСУ

"Для мене біг - це можливість побути зі своїми думками наодинці, обміркувати щось, приділити час собі. Також біг розвиває дисципліну, адже щоб регулярно тренуватися потрібно підлаштовувати плани й виділяти час, щоб усе встигати. Окрім цього, я стала більш витривалою. Завдяки бігу моє тіло в тонусі. Намагаюся зараз перейти на ранкові пробіжки, замість вечірніх. Пробіжка допомагає швидше почати день, а на роботу після неї приходжу заряджена й готова "до бою", - ділиться жінка.

Автор: Із власхого архіву Ірини Скмко
  Ірина перемогла на всіх чотирьох забігах серед учасниць-працівниць компанії МХП
Ірина перемогла на всіх чотирьох забігах серед учасниць-працівниць компанії МХП

Ірина Семко до того, як почала регулярно бігати, чула безліч міфів про цей вид спорту. Деякі відмовки часто чує від знайомих, які ще не спробували біг. Спортсменка розповіла, які популярні міфи вдалося спростувати на власному досвіді.

Біг погано впливає на суглоби, коліна

"Таке може бути, якщо неправильна техніка бігу. Наприклад, якщо провалюєшся на пʼяту, то більше навантаження на суглоби. Коли стаєш на повну стопу - менше. Перед тим, як почати бігати, я читала багато інформації про те, як правильно це робити", - каже Ірина.

Під час бігу потрібно вдихати носом, а видихати ротом

"Насправді це все індивідуально. Кожна людина обирає так, як зручно їй", - зазначила спортсменка.

Не потрібно займатись в залі, якщо бігаєш

"Заняття в залі допомагають підготувати м'язи до навантажень та покращувати результати бігу", - розповіла Ірина Семко.

Довгі пробіжки - запорука успіху

"Як на мене, системність і біг у задоволення - запорука успіху, розвитку бігових навичок. Адже чим більше любові вкладаєш в спорт, тим приємніше тобі цим займатись", - підсумувала спортсменка.

27 жовтня учасники забігу в Києві змагатимуться на дистанціях у 2, 5, 10 та 21 км. Для дітей підготували траси на 200, 400 або 800 м. Умова участі - донат. Пробігти можна буде також онлайн. Для людей з порушеннями опорно-рухового апарату буде доступна безкоштовна інклюзивна траса на 2 км.

Зараз ви читаєте новину «Чотири міфи про біг: як регулярні пробіжки можуть змінити життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі