вівторок, 28 квітня 2020 12:00

Американський вірусолог створив вакцину

Американський вірусолог створив вакцину
ВООЗ рекомендує вакцинуватись від жовтої лихоманки усім мандрівникам, які планують відвідати країни на півдні Африки. Фото: Golos.ua

28 квітня 1932 року американський вірусолог Макс Тейлер оголосив про відкриття вакцини від жовтої лихоманки. За свої дослідження науковець 1951 року отримав Нобелівську премію.

Жовта лихоманка - це гостре геморагічне захворювання, яке викликають віруси Viscerophilus tropicus. Вони передаються укусами комарів. Хвороба проявляється раптово. З'являються сильний головний біль, блювота, температура підвищується до 41°С. Смертність під час епідемічних спалахів може сягати 60%. Специфічного лікування жовтої лихоманки немає. Недугу відносять до карантинних хвороб. У людей, що перенесли захворювання, виникає довічний імунітет.

Жовту лихоманку досі вважають смертельно небезпечною. Щорічно у світі фіксують 200 тис. випадків, із них - близько 30 тис. летальні. Цей вірус віднесено до специфічних агентів, які офіційно визнано чинниками біологічної зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 200 добровольців випробують німецьку вакцину проти Covid-19

Макс Тейлер розпочав дослідження на мишах. Інфіковані тварини виробляли стійкість до захворювання. А при передачі іншим гризунам вірус настільки ослаблювався, що ним можна було вакцинувати мавп. Це робило їх невразливими до хвороби. Проте після щеплення людей часто виникали ускладнення у вигляді енцефаліту. За кілька років досліджень науковець придумав вирощувати вакцину на курячому субстраті без нервової тканини і отримав штам 17D. Саме ним протягом 3 років успішно вакцинували понад 100 млн людей.

Іменем Тейлера названий епідемічний вірусний енцефаломієліт мишей і сам вірус, що спричиняє цю хворобу.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує вакцинацію всім мандрівникам, які відвідують райони, де є ризик зараження жовтою лихоманкою. В основному це країни на півдні Африки.

Вчені з Китаю провели перші випробування вакцини від коронавірусної інфекції на мишах, щурах і мавпах. У піддослідних тварин вакцина стимулювала вироблення антитіл, які можуть нейтралізувати Covid-19 .

Зараз ви читаєте новину «Американський вірусолог створив вакцину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі