понеділок, 29 квітня 2024 18:15

Як вставати зранку без будильника вчасно: сім дієвих порад

Як вставати зранку без будильника вчасно: сім дієвих порад
Поради, як відчити себе вставати без будильника Фото: pixabay

Навчитись вставати без допомоги будильника вчасно досить непросто. Нав'язливий звук будильника - це черговий стрес для організму.

Щоб виробити звичку прокидатись без будильника і бути виспаним, треба час і дисципліна, пише obozrevatel.

Результат потішить якщо навіть у вихідний вставатимете в конкретний час.

Привчайте себе лягати вчасно

Незалежно від того, о котрій годині встаєте, перед цим потрібно проспати сім-вісім годин. За цей час можна добре виспатись і прокинутись самостійно. Вирахуйте момент, коли потрібно вчасно вкладатись, щоби вставати самостійно о правильній порі. Так поступово привчайте себе лягати у правильний час. Для цього раз на кілька днів зрушуйте час відходу до сну на 10-15 хвилин, поки не досягнете правильної відмітки. Уже незабаром звикнете вкладатись вчасно.

Дотримуйтесь режиму сну

Щоби організм звик прокидатись в один і той же час, потрібно привчити його до цього. Прокидатись о визначеній годині доведеться також у вихідні, інакше трюк не спрацює.

Управляйте світлом

Зменшіть світло навколо. Щоб збадьоритись удень, обов'язково виходьте на вулицю, щоби впіймати природне денне світло. Це допоможе прокинутись і підтримувати активність мозку. А от увечері, за годину-півтори до сну зменшуйте кількість світла в приміщенні. Не користуйтесь гаджетами або хоча б зводьте до мінімуму яскравість екранів.

Уникайте кофеїну та важкої їжі

Тонізуючі напої, такі як кава, здатні впливати на мозок до 12 годин після того, як ви їх випили. Тому відмовтесь від них у другій половині дня. Також не готуйте на вечерю важкі для засвоєння страви. Вони можуть викликати важкість в животі, яка заважатиме заснути.

Придумайте ритуали розслаблення перед сном

Візьміть собі за звичку в останню годину перед сном займатись якимись справами, які вас розслабляють. Це може бути повільна прогулянка, медитація, читання, дихальні вправи чи прийом ванни. Чим більш розслабленим буде ваше тіло, коли ви вкладетесь, тим швидше і глибше ви заснете. Тим краще відпочинете.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Денний сон: вчені заговорили про ризик недоумства

Створіть ритуали бадьорості для ранку

Щоби мати мотивацію вставати з ліжка, заплануйте собі на ранок якісь приємні справи, які надихають та мотивують. Це може бути вранішня гімнастика, приготування сніданку, танці, записування планів на день, похід на каву із другом. Головне, щоби заради цього заняття хотілось прокидатись.

Будьте фізично активними

Щоби добре засинати ввечері, потрібно як слід втомитись за день. Навантаження має лягати не тільки на розум, але й на тіло. Помірні фізичні вправи, навіть звичайна ходьба пішки на два-три кілометри забезпечать приємну втому. Вам буде приємніше лягти у ліжко та розслабитись. Почнете поступово занурюватись у сон.

Через постійний стрес та нерви чимало українців зіткнулися із проблемою безсоння.

Зокрема, добре спати оголеним. Сон без одягу дозволяє уникнути перегріву тіла, який порушує вироблення гормону росту та мелатоніну. Природна температура тіла забезпечує найкраще відновлення шкіри.

Зараз ви читаєте новину «Як вставати зранку без будильника вчасно: сім дієвих порад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі