вівторок, 12 вересня 2023 18:10

Які горіхи не їдять сирими через найсильнішу отруту

Які горіхи не їдять сирими через найсильнішу отруту
Назвали горіхи, які не їдять у сирому вигляді Фото: pinterest

У холодну пору року намагайтесь вводити у свій раціон горіхи⁣.⁣⠀

Але стежте за розміром порції ваших улюблених горіхів.

Також важливо знати, які горіхи перед вживанням потребують термічної обробки, каже дієтолог Світлана Фус.

"Деякі горіхи, наприклад мигдаль, обов'язково необхідно піддавати термічній обробці перед вживанням. В мигдалі міститься ціаноглікозид амігдалін (3-5%). Продукти його розпаду надають горіху специфічний мигдальний запах і гіркоту та виділяється синильна кислота. Це одна з найсильніших отрут. Тому вживання гіркого мигдалю в сирому вигляді небезпечно для здоров'я", - розповідає на своїй сторінці у Instagram Світлана Фус.

При тепловій обробці мигдалю амігдалін залишається незмінним, не представляє небезпеки для здоров'я, зазначає дієтолог.⠀

Неочищені сирі горіхи кеш'ю також не використовуються. Між шкаралупою і оболонкою горіха містяться токсичні речовини. Тому їх спочатку витягують з шкаралупи і оболонки та піддають термічній обробці, при якій токсини руйнуються.⁣⁣⠀

⁣⁣Коли найкраще їсти горіхи

Рекомендовано додавати горіхи до основних прийомів їжі – в салати, каші, поєднувати їх з фруктами.

"При такому варіанті вживання ви зможете контролювати кількість горіхів. Краще не їжте їх перед телевізором і комп'ютером, вони дуже калорійні", - застерегла Фус. ⁣⁣⠀

Можна їсти сирі горіхи по одній порції щодня, що становить близько 10-20 грам. Наприклад, 10 - 15 горіхів мигдалю, або 3 – 4 шт. волоського горіха, або 20 фісташок, або лісового горіха (фундука) – 5-7 шт.⁣⁣⠀

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три продукти на щодень, які зупиняють погіршення зору

Ще один плюс горіхів те, що вони можуть зберігатися довго, не втрачаючи при цьому своїх корисних властивостей та смакових якостей. Цей продукт можна брати з собою в тривалу поїздку і вживати в тих ситуаціях, коли немає можливостей і часу для повноцінного прийому їжі.⁣⁣⠀

⁣Мінуси в горіхах

Перш за все висока калорійність та "звабливий" смак. Так і тягне з'їсти їх побільше.

Обмежувати їх слід через те, що споживання у великих кількостях може викликати болі в жовчному міхурі. Крім того, у деяких людей горіхи викликають алергічну реакцію. В такому випадку їх не слід споживати навіть в малих кількостях.

Дітям до трьох років давати горіхи не варто, вони не засвоюються. У дітей часто буває алергія на арахіс і волоський горіх. Вводити в раціон горіхи потрібно дуже обережно.⁣⁣⠀

Підсмажування горіхів є великою помилкою у сучасному харчуванні. Висока температура руйнує жири і знижує вміст вітамінів.

Також підсолені, а тим більше підсолоджені цукром або медом горіхи – теж далеко не кращий вибір. Краще їсти горіхи в сирому вигляді, окремо від шоколаду та солодощів.

Зараз ви читаєте новину «Які горіхи не їдять сирими через найсильнішу отруту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі