понеділок, 14 листопада 2022 05:30

Як зміниться ваше тіло й здоров'я, якщо приймати холодний душ: корисні поради

Як зміниться ваше тіло й здоров'я, якщо приймати холодний душ: корисні поради
Холодна вода покращує кровообіг, сприяє виробленню ендорфінів та підвищує вашу продуктивність. Фото: lifehacker

Багато хто стрибає в ополонку на Хрещення, обливається крижаною водою після лазні, але забуває про благотворний вплив холоду, коли приймає душ.

Адже про користь систематичного загартування розповідали ще наші бабусі. Gazeta.ua дізналася, що буде з організмом, якщо зробити цю звичку постійною.

Зміцнює серце та судини

Чергування гарячої та холодної води під час душу – простий спосіб покращити кровообіг. Холодна вода змушує кров активніше надходити до органів, щоб зігріти їх. Крім того, охолодження – стрес для організму, що веде до викиду адреналіну. Тепла вода змінює ефект: кров приливає до шкіри. Так відбувається своєрідна "гімнастика", яка зміцнює серце та судини.

Проте тим, хто страждає на серцево-судинні захворювання, практикувати таку процедуру не варто.

Відновлює м'язи після тренування

Холодна вода має регенеруючі властивості. Недарма до забитих місць і синців прикладають лід. Після тренування у м'язах утворюються мікротравми. Холодний душ забезпечить додатковий приплив кисню, покращить циркуляцію крові та зніме запалення. Ваші м'язи розслабляться і швидше прийдуть у норму.

Допомагає зняти стрес і запобігти депресії

Спробуйте хоча б 5-6 секунд постояти під холодною водою. Ось побачите: поганий настрій, як рукою, зніме! Ви відчуєте сплеск ендорфінів, які зроблять вас енергійнішими та щасливішими.

Декілька хвилин практики на день мають антидепресивний ефект – стверджує вчений Микола Шевчук, який у 2008 році провів дослідження на базі школи медицини при Віргінському університеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розпізнати інсульт: основні ознаки і симптоми

Якщо прийматимете холодний душ щодня, ваша нервова система поступово звикне до невеликого стресу. В результаті, коли виникне складна життєва ситуація, ви зустрінете її у всеозброєнні.

Сприяє схудненню

Під час холодного душу організм починає активно спалювати бурий жир, який відповідає за теплообмін, внаслідок чого витрачається більше калорій. Запаси білого жиру, пов'язаного з надмірною вагою, також зменшуються: він починає перетворюватися на енергоспалюючий бурий. Ось такий кругообіг.

Крім того, на думку чеських учених, занурення у холодну воду прискорює метаболізм на 350%! Так що крижаний душ дійсно може допомогти покращити обмін речовин і позбутися зайвих кілограмів.

Звичайно, ви не почнете худнути, просто прийнявши холодний душ. Добре було б ще зосередитися на правильному харчуванні та спорті. Однак така процедура точно стане вашим вірним помічником у збереженні стрункості.

Поліпшує стан шкіри

Холодна вода допомагає звузити кровоносні судини та пори, скоротити набряки та почервоніння. Часто люди із сухою шкірою відчувають свербіж після гарячого душу. Один із способів боротьби із цим – максимально знизити температуру води. Після цього нанесіть зволожуючий крем.

Ще один бонус: холодна вода не змиває начисто шар шкірного жиру – природний бар'єр, який забезпечує захист шкіри та волосся.

Учені з Університету Південної Австралії дійшли висновку, що нестача вітаміну D пов'язана з передчасною смертю.

Причинно-наслідковий зв'язок вдалося встановити, провівши нове генетичне дослідження, пише healthline.

Зараз ви читаєте новину «Як зміниться ваше тіло й здоров'я, якщо приймати холодний душ: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі