середа, 10 квітня 2024 11:36

Як денний сон впливає на сексуальне життя чоловіків та жінок

Як денний сон впливає на сексуальне життя чоловіків та жінок
Денний сон може впливати на сексуальне життя Фото: pinterest

Деякі з нас люблять післяобідню дрімоту, особливо у вихідні, а також після смачного обіду.

Хоча денний сон має погану репутацію, він водночас і має багато переваг, які підтверджені наукою. Денний сон зменшує втому, підвищує працездатність і пильність та покращує настрій, пише healthdigest.

Професор психології Каліфорнійського університету Сара Меднік каже, що денний сон може позитивно впливати на сексуальне життя. Наприклад, покращити вашу витривалість і загальний настрій.

"Можливо, не дивно, що сон і ваше сексуальне життя тісно пов'язані. Хоча список речей, які відбуваються з вашим тілом, коли ви припиняєте займатися сексом, включає поганий сон, недолік сну також може завдати шкоди вашому сексуальному життю. Сон і секс мають, так би мовити, симбіотичні стосунки", - каже психолог.

Зв'язок між сексом і сном

Недолік сну пов'язаний із низьким лібідо та слабким сексуальним збудженням у жінок та еректильною дисфункцією (ЕД) у чоловіків.

За словами дослідника сну Метью Вокера, наші репродуктивні гормони, важливі для сексуального здоров'я, страждають, коли ми не висипаємося (за TED).

Як недостатній сон впливає на сексуальне життя жінок та чоловіків

"Молоді чоловіки, які сплять лише п'ять годин на добу протягом одного тижня, матимуть рівень тестостерону, який відповідає рівню людини старше на 10 років", - поділився Вокер.

Низький рівень тестостерону означає, що у вас, ймовірно, буде низький статевий потяг і проблеми з ерекцією.

У жінок недостатній сон може вплинути на лютеїнізуючий гормон і фолікулостимулюючий гормон. А сексуальне здоров'я жінки та фертильність залежать від правильного функціонування цих гормонів.

Згідно з дослідженням 2015 року за участю жінок, опублікованому в The Journal of Sexual Medicine, лише одна додаткова година сну була пов'язана з підвищенням шансів інтимної близькості з вашим партнером на 14%. Те, як ви почуваєтесь розумово й емоційно, коли добре відпочили, також може покращити ваше сексуальне життя. Якщо ви менш вередливі та дратівливі, у вас менше шансів на конфлікт із другою половинкою та більше шансів на близькість.

Хоча дрімота не є відповіддю на стабільно низьку якість сну, вона може допомогти людям, які відчувають дефіцит сну, ситуацію, коли ви спите менше рекомендованих 7-9 годин. Це те, що трапляється з деякими людьми в медичних професіях, авіакомпаніях і тими, хто працює позмінно, і сон може бути корисним способом відновити втрачений сон.

Як правильно подрімати заради свого сексуального життя

Експерти зазначають, що дрімота не може замінити рекомендовані години сну вночі, але якщо ви відчуваєте втому та не можете зосередитися протягом дня, 20-хвилинний сон може бути корисним. Це може покращити настрій і додасть витривалості для інтимних стосунків із другою половинкою.

Є також така річ, як правильна дрімота. Обмежте свій сон до 30 хвилин. Довгий сон може бути поганим для вас. Коротка дрімота означає, що ви не прокинетеся з відчуттям млявості, яке виникає під час тривалого сну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Недостатньо лягти і заплющити очі: як висипатись і повноцінно відпочивати щоночі

Науковці також переконуються, що ви не позбавляєте себе нічного відпочинку, який може бути безпосередньо пов'язаний із вашим сексуальним життям.

Більше того, має значення, в який час ви проводите сієсту. Найкраще до середини дня.

"У нас двічі на день змінюється наш циркадний ритм, і ми стаємо сонливими природним чином: перша і найбільша зміна відбувається вночі, а друга - після обіду", - поділився лікар Роберт Оексман, директор зі сну Інституту Sleep to Live .

Щодня дотримуйтеся одного і того ж часу

Знайдіть тихе, темне та спокійне місце, щоб подрімати.

З огляду на це, якщо ви відчуваєте надмірну денну сонливість і вам потрібно подрімати, щоб постійно відчувати себе відпочилим, це може бути причиною для занепокоєння. Виною цьому може бути все: від депресії та проблем зі щитовидною залозою до розладів сну, таких як обструктивне апное сну. Якщо це станеться, зверніться до лікарів.

Денний сон збільшує ризик недоумства. До таких висновків дійшли вчені з Каліфорнійського університету.

Якщо ви хочете поспати вдень, то робити це потрібно з 12 до 16 години дня. Після 17 години сієста небажана: у цей час організм уже налаштовується на природний нічний відпочинок. Сон у цей час викличе втому та відчуття розбитості.

Зараз ви читаєте новину «Як денний сон впливає на сексуальне життя чоловіків та жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі