четвер, 29 червня 2017 23:28

7 речей, які найбільше шкодять мозку

Людині можуть шкодити не тільки погана екологія чи шкідливі звички. Не менш пагубним є звичні речі, які мало не кожен робить щодня не задумуючись про їх дію. Вони найбільше шкодять мозку.

Надлишок цукру

Пропуск ранкового прийому їжі негативно впливає на працездатність і тонус людини протягом дня. Справа тут не стільки в споживанні необхідної організму енергії, скільки в тому, що відсутність сніданку знижує рівень цукру в крові. А це ускладнює надходження в мозок поживних речовин.

Попередній пункт пояснює, чому для продуктивної роботи мозку рекомендують їсти солодке, особливо гіркий шоколад. Однак надмірна кількість цукру викликає проблеми із засвоєнням білка і поживних речовин. Результат той же, що і при низькому рівні цукру в крові: поживні речовини в мозок просто не надходять.

Автор: timetracker.yaware.com.ua
 

Стрес

Сильне психоемоційне напруження веде до розриву зв'язків між нейронами і ускладнює розуміння причинно-наслідкових зв'язків і послідовності подій. З цим пов'язана сильна нервова збудженість і відчуття, що все валиться з рук. Накопичений стрес погіршує пам'ять і знижує інтелектуальний потенціал.

Антидепресанти і снодійне

Проблема повального захоплення сильнодіючими препаратами найбільше актуальна в США, де подібні ліки виписуються дуже легко. Вживання снодійних та популярних антидепресантів на кшталт Ксанакс може погіршити пам'ять аж до амнезії, викликати недоумство і нав'язливі суїцидальні думки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 подій в житті, які провокують набір зайвої ваги

Куріння

Якщо говорити про негативний вплив куріння на організм, першим в голову приходить зображення чорних легких і зіпсованих зубів. При цьому досить мало говориться про те, як сигарети впливають на головний мозок: нікотин звужує його судини. Втім, коньяк назад розширює. Крім проблем, пов'язаних з нестачею поживних речовин в мозку, це багаторазово збільшує ризик хвороби Альцгеймера.

Нестача води і сонця

Відсутність достатньої кількості сонячного світла впливає на пізнавальні здібності людини. По-перше, ультрафіолет, одержуваний з сонячним світлом, регулює кровообіг, тобто приплив кисню і поживних речовин. По-друге, сонячне світло сприяє виробленню серотоніну - гормону, що впливає на настрій людини.

Нестача води викликає зменшення обсягу мозку, що значно знижує його працездатність і призводить до майже нульової здатності запам'ятовувати інформацію. Рекомендується вживати в середньому 2 літри води на добу.

Автор: bigpicture.ru
 

Надлишок інформації

Рік за роком кількість інформації, засвоюваній людиною, збільшується лавиноподібно. Здавалося б, це тренування мозку і підтримання його тонусу. Насправді це надлишок, на який мозок відповідає однозначно - опором. Виражається воно тим, що в якийсь момент інформація перестає засвоюватися аж до провалів в пам'яті.

Зараз ви читаєте новину «7 речей, які найбільше шкодять мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі