вівторок, 22 грудня 2015 12:09

11 порад від закачувння

11 порад від закачувння
фото:mamavteme.ru

Іноді навіть нетривала поїздка перетворюється на справжнісінькі муки. Слабкість, запаморочення, головний біль, важкість у шлунку, нудота і блювання викликають одну-єдину думку: "Швидше б доїхати!".

Закачування не хвороба, а порушення самопочуття при дії на людину механічних та оптокінетичних подразнень під час переміщень у просторі. Цей стан називається кінетоз - від гр. "пов'язаний із пересуванням".

Часто від цієї проблеми страждають малі діти. Іноді вони її "переростають". Та за статистикою: від закачування страждає майже 70 відсотків дорослих.

На думку медиків, проблема в недорозвитку вегетативної нервової системи. Вестибулярний апарат не справляється з функціями рівноваги і людину закачує, бо мозок і тіло не можуть скоординуватися між собою. Коли ми йдемо пішки, в головний мозок надходять потрібні сигнали, а коли їдемо в машині, зір повідомляє, що організм рухається, а вестибулярний апарат запевняє, що ні. "Конфлікт" надходить у мозок і викликає закачування. Сидіти, коли автомобіль у русі, важко малим дзигам.

Існують спеціальні пігулки від закачування, але побічних ефектів від них більше, ніж користі. Що робити? Ось кілька порад.

Обирайте місце спереду.

Ніколи не сідайте проти руху - спиною до водія.

Фіксуйте погляд на певній віддаленій точці обрію - мозок заспокоїться, і нудота мине.

Не подорожуйте на голодний шлунок, хоча переїдати теж не варто.

Пийте воду: часто і маленькими ковточками.

Тримайте в роті льодяник, смокчіть шматочок лимона чи імбиру, капніть на язик крапельку ефірної олії м'яти перцевої.

Не читайте в дорозі, краще заплющте очі й подрімайте.

Якщо занудило, а під рукою нічогісінько - постійно робіть ковтальні рухи і глибоко дихайте.

І ще, кажуть, організм можна тренувати на гойдалці. Спробуйте!

Зараз ви читаєте новину «11 порад від закачувння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі