середа, 27 червня 2012 00:45

Від насіння надщерблюються зуби

— Увечері після роботи лузаю насіння і розгадую кросворди, — каже Карина Антоненко, 38 років, із Запоріжжя. — Чула, що це шкідливо для зубів. У мене проблем немає, тільки мій стоматолог застеріг, що з часом може з'явитися щілинка. Лузати руками мені не зручно.

Щербина з'являється в кожного любителя насіння, іноді вона заходить за середину зуба. Вживання насіння на півроку не зашкодить зубам. Якщо з'їдати стакан на тиждень, насіння зіпсує зовнішній вигляд передніх зубів, зробить мікротравму зуба. Через це виникає переодонтит.

— Деякі пацієнти з'їдають по 10 стаканів на день. Такими темпами переодонтит може настати швидше. Була в мене пацієнтка, якій поставив два протези і вставну щелепу. Через рік приходить до мене — бачу щербину на штучних зубах. Значить, лузає насіння, — каже столичний стоматолог Юрій Гулий, 45 роки.

Соняшникове насіння містить багато жирних кислот, 70-80% білку, решта — жир. У стакані — 700 ккал.

— Норма — 30 грамів на добу. Більше веде до надлишку жирів. Залежно від обміну речовин, людина набирає зайву вагу, — каже столичний дієтолог, кандидат медичних наук Олександра Кириленко, 35 років.

Насіння їсти треба помалу, воно збагачує організм рослинними жирами, але людям із порушеннями шлунково-кишкового тракту слід обмежити себе в лузанні соняшнику.

Зараз ви читаєте новину «Від насіння надщерблюються зуби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі