понеділок, 10 вересня 2012 05:30

Пришиті пальці відчувають дотик за рік

 

Пацієнт, якому вперше у світі пересадили від донора обидві ноги, вчиться ходити. Першу повну пересадку ніг провели 10 липня 2011 року в іспанському місті Валенсія. Чоловік втратив кінцівки в автокатастрофі.

50 лікарів робили операцію понад 10 год. Обіцяли, пацієнт почне ходити через півроку, якщо ноги приживуться. Після відновлювальної терапії постраждалий зробив перший крок за п'ять місяців.

— Добрих прогнозів ніхто не давав. Але операція пройшла успішно, пацієнт видужує без ускладнень. Головне, що в перші тижні не було відторгнення нових кінцівок, — каже хірург 46-річний Педро Кавадас-Родріґез.

— Пару місяців тому прибіг студент-першокурсник, який жив у приватному будинку недалеко від клініки. Спокійно заходить у кабінет і каже: "Ось у мене тут палець, пришийте, будь ласка", — розповідає хірург 66-річний Сергій Горелов зі столичного Інституту хірургії і трансплантології ім. Шалімова. — І показав кульок із відрізаним мізинцем. Не панікував, не кричав. Каже, усе викричав одразу після травми. Різав циркуляркою дрова і відтяв собі палець. Пощастило, що йому в інституті якраз недавно розказали, що треба робити при таких серйозних травмах.

Перед тим, як іти до лікаря, студент промив рану водою.

— Кров била фонтаном, тому наклав собі товсту пов'язку. Відрізаний палець загорнув у марлю, далі — у пакет із льодом. Палець пришивали 3 години, бо з'єднувати судини на ньому удвічі довше, ніж на передпліччі чи кисті. Капіляри пальця тонкі, їх багато.

Щоб зберегти відрізану частину тіла, повністю заморожувати її не можна.

— У цілковитому холоді тканини незворотно будуть відмирати. Постраждалого і відрізані пальці якнайшвидше доставляють у хірургічне відділення лікарні. Операцію починають одразу. Пришити можна будь-що. Питання лише в тому, чи приживуться органи заново, чи  функціонуватимуть. Пальці рук, в яких вирвані сухожилля і нерви, краще не пришивати.  Замість цього пацієнту радять ставити протези. Кровообіг відновиться, але пальці все одно висітимуть мертвим грузом. Але це не стосується великого пальця — він зазвичай приживається і без сухожиль.

Повноцінно рухатися і відчувати дотик пальці починають щонайменше за рік після операції, бо нерви на кінцівках приростають повільно. Тканина заживає за допомогою рубця, який стягує сухожилля, зменшує рухомість.

— Пришиті вуха приживаються рідко, бо хрящова тканина чутлива до збою в кровообігу. Навіть якщо у пришитому вусі відновлюється кровотік, через кілька днів або тижнів краї синіють і відмирають. Ніс також приживається погано, бо має багато хрящів. У більшості випадків відмирав уже за кілька днів.

Зараз ви читаєте новину «Пришиті пальці відчувають дотик за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі