четвер, 05 жовтня 2006 17:44

При отруєнні чистять плазму, при гепатитах — кров

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Пацієнт клініки еферентної терапії. Тривалість сеансу гемоімуносорбції залежить від хвороби та стану організму. В середньому чистка закінчується за п’ять годин
Пацієнт клініки еферентної терапії. Тривалість сеансу гемоімуносорбції залежить від хвороби та стану організму. В середньому чистка закінчується за п’ять годин

Токсини, інфекції та мікроби, алергени та шлаки циркулюють у крові людини. Якщо кров сильно засмічена, лікування будь-яких хвороб буде довгим і неефективним.

— Здоровій людині чиститися треба раз на півроку, — переконує Наталія Климчук, 27 років, лікар-гастроентеролог столичної клініки еферентної терапії (еферентна терапія займається виведенням з організму токсинів за допомогою очищення крові. — "ГПУ"). — Тоді й імунітет буде високий, і ліки діятимуть швидко.

Лікарка каже, що для кожної недуги потрібна своя технологія. Приміром, отруєння, алергію, гіпертонію (підвищений тиск), порушений жировий обмін та хворобу Жильбера (підвищений білірубін у крові) можна вилікувати плазмоферезом.

Однак чиститися можна не всім. Пацієнтові з пониженим тиском, швидким згортанням крові, тромбозами, після інфаркту, жінкам під час менструального циклу цього робити не радять. Щоб уникнути проблем, перед процедурою пацієнти здають кров на аналіз: група, згортання, гемоглобін, вимірюють тиск.

— Якщо все гаразд, із вени забирається кров, — пояснює лікар. — У спеціальному апараті з неї виділяють плазму та фільтрують від токсинів, шлаків, отрут. За один сеанс, тобто за дві з половиною години, чистять не більш ніж 500 мл (людина в середньому має 5 л крові).

Найчастіше за такою процедурою звертаються люди, що мають хворобу Жильбера. Це спадкова недуга, яка передається по чоловічій лінії.

— У таких пацієнтів жовтіють долоні, очі та мигдалини, — розповідає про симптоми Наталія Миколаївна. — Вони потерпають від безсоння, слабкості, з"являється гіркота у роті. Якщо є супутні хвороби — панкреатит, гастрит, — можливий біль під ребрами.

Вони потерпають від безсоння, слабкості, з"являється гіркота у роті

Зазвичай люди не помічають недуги, яка за симптомами схожа і на жовтяницю, і на виснаження. Якщо студент вчиться в іншому місті, все списують на втому. Часто приходять призовники — їхню хворобу виявляють за аналізами на медогляді.

— Щоб вирівняти білірубін, окрім ліків та зондування (забирають зайву жовч, яка й дає пожовтіння шкіри), призначають плазмоферез. За три-п"ять сеансів очищується вся плазма, і людина почувається значно краще.

— Пацієнти, що слідкують за собою, — каже лікарка, проходять таке лікування раз у рік. Ті ж, хто ставиться недбало, — двічі.

При сильних токсичних отруєннях, гепатитах, цирозах та ревматизмі потрібна чистка крові — гемоімуносорбція. Процедура триває три-п"ять годин — вона складніша за плазмоферез.

— Кров забирається і повертається в організм одночасно, — пояснює схему гастроентеролог. — По одній трубочці з вени вона потрапляє до апарата, де відділяється еритроцитна маса та чиститься. По іншій — очищена кров повертається пацієнту.

Кількість сеансів залежить від недуги. Для лікування гепатиту, артриту, системної вовчанки (ураження шкіри) — потрібно п"ять, підшлункової та алергії — досить і двох.

Після процедури ефективність ліків посилюється удвічі, бо вони краще всмоктуються і розносяться. Єдиний мінус: після сеансу людина може почуватися зле, бо загострюються запальні захворювання (виразки, панкреатити). Організм отримав резервні сили і починає активно боротися з недугами. Лікар радить не хвилюватися — наступного ранку все минає.

— Пацієнти хваляться — наче знову на світ народилися, — усміхається Наталія Климчук.

Найчастіше на фільтрацію крові приїздять зі Східної України. Дніпропетровці лікують артрити, а донеччани чистяться від наслідків забруднення довкілля.

— Столичні бізнесмени приходять після застіль, бенкетів, свят, особливо Нового року. Зранку почистилися — і свіженькі на роботу чи ділові перемовини.


Скільки коштують процедури


 Назва процедури  Вартість за один сеанс, грн
 Плазмоферез
 800
 Гемосорбція  1420
 Плазмоферез + гемосорбція
 1700
Зараз ви читаєте новину «При отруєнні чистять плазму, при гепатитах — кров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі