середа, 04 січня 2017 05:45

Після АТО до мирного життя звикають чотири місяці

Автор: ФОТО З САЙТА www.khustnews.in.ua
  Після повернення з АТО психіка бійця перебудовується. Він погано спить, його все дратує. По кілька днів ні з ким не розмовляє
Після повернення з АТО психіка бійця перебудовується. Він погано спить, його все дратує. По кілька днів ні з ким не розмовляє

— Консультувала військовослужбовця з окупованого регіону. Демобілізувався рік тому. Не мав, де жити. Не було родини. Зі здоров'ям проблеми — спина боліла від осколків. Спати не міг. Дембельські закінчилися. До психолога йти не хотів. Але потім звернувся. Зараз успішна людина. Одружився. Працює, добре заробляє. З дружиною чекають на дитину, — розповідає 35-річна Тетяна РУДЕНКО, психолог, представник громадської організації "Без броні".

Процес адаптації до мирного життя в демобілізованого триває три-чотири місяці. У цей час психологи радять не лякатися, коли чоловік кілька днів ні з ким не розмовляє. Він звикає до того, що є м'яка постіль, ванна. Що його оточують люди, яких не зустрінеш в АТО.

— На війні психіка "включає" механізм самозахисту. Відчуття притупляються. Люди не відчувають так гостро болю, страху, радості. Коли воїн повертається з АТО, починає розблоковуватися. Його все дратує. Погано спить, сняться кошмари. Болить голова, відчуває слабкість. Трапляються серйозніші прояви. Людина раптом надовго втікає з дому, випиває. Навіть хоче вкоротити собі віку.

Першими з психологічними проблемами військовослужбовця стикаються його родичі та друзі. Виникають конфлікти з дружинами, які переживали за життя чоловіків в АТО. А коли ті повертаються, не знають, як із ними поводитися.

— Жінці здається, чоловік прийде і все одразу буде добре. Крани не течуть, машина не ламається. А той приїжджає і сам потребує підтримки. Він — дез­адаптований, дезорієнтований. Дружині варто дати йому можливість відпочити. А не одразу: "Давай, працюй". Додаткового болю додають друзі. Допитуються, чи стріляв, чи вбивав? Для людини, яка побачила війну на власні очі, це болісні теми. Якщо не хоче й не може казати, не примушуйте. Прийде час, розповість.

Краще запитувати про побратимів і ­побут.

— На війні існують не лише обстріли. Бувають і смішні ситуації. Бійці охоче розповідають про це. Так ви можете відбудувати відносини. Зрозуміти, як він жив цей рік.

Пережити посттравматичний стрес допоможе фізичне навантаження.

— Стрес за своєю природою збирається в м'язах. Під час спорту людина через тіло допомагає психіці, — продовжує Тетяна Руденко. — Починається депресія — в спортзал. Дрова рубати, щось робити. Також допоможе творчість — в'язати, ліпити, майструвати. У людини можуть відкритися нові здібності. Часто військово­службовець починає нову справу. Зовсім не пов'язану з тим, що він робив до армії. У місті відкриває бізнес. У селі починає наводити лад. Бо в нього є авторитет в очах людей, право командувати.

Коли немає можливості працювати безпосередньо з бійцем, психолог радить звернутися родичам.

— Можна отримати консультацію, ще до повернення воїна з АТО. Навчитися правильно реагувати на змінену поведінку.

Бійці зберігають те, що вважають найціннішим

Коли воїн повертається додому, варто придивитися до речей, які привозить.

— Зазвичай бере з собою те, що йому видалося найбільш цінним, — каже психолог Тетяна Руденко. — Таку річ не можна викидати чи псувати. Чоловіки в АТО люблять, коли їм щось дарують. Дитячі малюнки, зв'язані вручну шкарпетки. В кожного мого знайомого бійця обов'язково була якась така штучка, яку ховав у сокровенному місці. Мій чоловік носив із собою вишивку маленької похресниці. Коли йшов в армію, подарувала. Зберігав у кишені весь рік. Як прийшов, дістав потерту. Поклав обережно, ледь пилинки не здував.

Зараз ви читаєте новину «Після АТО до мирного життя звикають чотири місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі