понеділок, 15 жовтня 2012 07:00

Пілоти і стоматологи недочувають

Автор: фото з сайта www.4kurorta.infо
  Для перевірки слуху пацієнтові в навушниках вмикають звуки різної гучності. Людина показує, чи чує цокання годинника, шепіт
Для перевірки слуху пацієнтові в навушниках вмикають звуки різної гучності. Людина показує, чи чує цокання годинника, шепіт

Глухнучи, людина перестає чути звуки на високих частотах. Головний лікар столичного центру слухової реабілітації 33-річна Олена Бакуменко діагностувала втрату слуху в 50-річної пацієнтки, яка не чула пташиного співу.

— Вона щовихідних їздила на дачу і любила вранці слухати пташок. Якось помітила, що не чує їх. Думала, що відлетіли, доки не роздивилася, що вони є. Тепер носить слуховий апарат і все добре вловлює.

На першій стадії глухоти перестають чути також жіночі та дитячі голоси. Вмикають радіо і телевізор гучніше, але зазвичай не зважають на це.

— Людина чує, та не розрізняє, що саме їй кажуть. Через це уникає розмов по телефону, спілкування з родичами. Після 65-70 років слух гіршає у кожного другого.

Олена Бакуменко радить звертатися до лікаря, щойно з'являться перші симптоми гіршання слуху. Йдуть до лора, який лікуватиме запалення вуха. А якщо недуга прогресує, направить до сурдолога.

— Найкращий спосіб урятуватися від глухоти — придбати слуховий апарат. Їх налаштовують індивідуально, але краще робити це з лікарем. Тим, хто вже оглух на 90 відсотків, часто не допомагає навіть операція. Повністю відновити слух неможливо. Не затягуйте з візитом до сурдолога, бо краще носити у вусі невеликий навушник, аніж нічого не чути. Слух рідко зникає в обох вухах одночасно. Якщо пацієнт краще чує лівим, інстинктивно прикриває праве, щоб краще налаштуватися. На нього зазвичай і ставлять слуховий апарат.

Слухові розлади бувають після інсульту, менінгіту, травми голови. Пірнальники на глибину кілька метрів часто мають ушкоджену барабанну перетинку. Тоді нічого не чують кілька днів або тижнів. Із роками глухнуть стоматологи, бо щодня вмикають бормашину. Майже половина пілотів і механіків до 40 років починають недочувати внаслідок шумів двигуна. Слух ковалів страждає через різке биття по металу.

Швидко глухнуть ті, хто слухає музику в навушниках. На вуха діє гуркіт, неначе з двигуна літака. Найгірше для вух, коли програвач спотворює звуки. Тоді за п'ять років здатність чути гіршає у півтора раза.

400 000

звуків здатне розрізняти людське вухо.

 

Слух перевіряють годину

Олена Бакуменко призначає пацієнтам аудіометрію — детальну перевірку слуху.

— Під час процедури одягають навушники. Вони під'єднані до пристрою, який посилає у вуха звуки різної гучності. Пацієнта просять натиснути кнопку або підняти руку, як щось почує.

Процедура триває від 10 хв. до години. Так перевіряють, чи може людина чути шепіт, цокання годинника.

 

Зараз ви читаєте новину «Пілоти і стоматологи недочувають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі