вівторок, 26 лютого 2019 05:06

"Переливати кров Наталії не можна з релігійних причин"

 

— Оперував я два тижні тому 19-річну Наталію із Закарпаття. Мала викривлення хребта в 60 градусів, — розповідає Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії.

Під час виправлення сколіозу роблять розріз від шиї до поперекового відділу хребта. І за кілька годин хірург повинен розібрати хребет і заново зібрати.

— Операції на сколіоз складні та довготривалі, — продовжує Курілець. — Крововтрата складає 2–3 літри крові. Це майже весь запас в організмі людини. Але переливати кров Наталії не можна з релігійних причин. Родина дівчини — свідки Єгови. У цій церкві заборонено донорство.

Для таких пацієнтів у клініці застосовують апарат "Сел сейвер". Це клітинний сепаратор із комп'ютером, що дозволяє переливати людині власну кров.

— Тобто всю, яка виливається під час операції, апарат збирає, промиває, фільтрує, центрифугує і повертає назад. Цим знаряддям ми користуємося понад 10 років. Навіть якщо людина не має релігійних упереджень, власна кров для неї найкраща. Її не відторгає організм, менший ризик підхопити інфекцію. Таку технологію винайшли за кордоном і впровадили в Україні.

Працює "Сел сейвер" протягом усього хірургічного втручання. Керує ним анестезіолог, хоча передбачена й цілком автоматизована робота.

— Операція на хребті Наталії тривала 6 годин. Ми встановили 26 титанових імплантатів. Хоча найкраще робити операцію підліткам, але і в 19 років ще не пізно. Операція пройшла вдало. Дівчину вирівняли. Вона буде здорова. Так сучасна медицина дозволяє обійти соціальні, моральні чи релігійні перепони.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, тел. 0 (44) 592 68 78;

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3,

тел. 0 (99) 309 20 21;

м. Стрий, вул. Ольги Басараб, 15, тел. 0 (67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «"Переливати кров Наталії не можна з релігійних причин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі