вівторок, 07 лютого 2012 06:45

Немовлятам переливають кров в утробі матері

Автор: фото надане Миколою Веропотвеляном
  Головний лікар Криворізького центру генетики Микола Веропотвелян проколює пуповину пацієнтці Юлії Сисенко. Через резус-конфлікт вона могла втратити дитину
Головний лікар Криворізького центру генетики Микола Веропотвелян проколює пуповину пацієнтці Юлії Сисенко. Через резус-конфлікт вона могла втратити дитину

У пологовому будинку Дніпропетровська 34-річна Тетяна прикладає до грудей двотижневого сина Джастіна. Носить його прив'язаним до себе, як кенгуру. Через резус-конфлікт міг народитися мертвий. Йому вперше в Україні зробили внутрішньоутробне переливання крові.

— Немовляті вливали еритроцитарну масу. Вона густіша за звичайну кров, збіднена на лейкоцити і тромбоцити, — розповідає головний лікар Криворізького центру генетики і перинатальної діагностики Микола Веропотвелян, 52 роки. — Переливання роблять, коли у дитини починається малокрів'я, бракує еритроцитів.

Кров стає рідкою, недостатньо живить нирки, селезінку, нервову систему. Вражається головний мозок. Від цього розвиваються недуги зору, слуху. Без переливання дитина може померти до, під час або після пологів.

— Це ювелірна робота. Треба попасти голкою у вену пуповини. Проколеш наскрізь — буде крововилив. Попадеш в артерію, серце немовляти зупиниться. Внутрішньоутробно його не запустиш.

Процедура триває щонайменше годину. Втримати голку в судині важко. Пуповина плаває в навколоплідних водах. Дитина теж крутиться.

— Вводили спеціальний препарат, що робить плід нерухомим. Дозу розрахували з ваги дитини. За допомогою ультразвуку визначали розмір немовляти, вагу та скільки крові треба влити. Загалом працювали 10 лікарів.

Матері на час операції роблять місцевий наркоз. Також вводять препарати, що знижують напруження матки.

— Джастін — моя третя дитина. Маю дві дочки 17 і 10 років. Теж гарно звуться — Жаклін і Жасмін. З чоловіком дуже хотіли сина. Тому ризикнули й погодилися на переливання. Іншого виходу не було — мені треба ця дитина,— каже Тетяна.

Породілля зціджує молоко й годує сина з ложечки. Смоктати він ще не може. Народився семимісячний, вагою 1700 г. Дихав сам, у нього працювали всі органи.

— Якщо в матері негативний резус-фактор крові, а у батька — позитивний, то перша дитина у такої пари народжується здоровою, завжди з позитивним резусом. Це за умови, якщо матір не робила абортів, не мала викиднів чи переливань крові.

Після першої вагітності у крові жінки накопичуються антитіла, що конфліктують із кров'ю дитини. Якщо анемія розвивається на початку вагітності, дитина гине. Внутрішньоутробними переливанням їй помагають дожити до 7 місяців. Тоді роблять кесарів розтин.

 

Другу новонароджену виходжують у кювезі

Дніпропетровка 32-річна Юлія Сисенко 2 лютого народила дівчинку вагою 1800 г. Вона стала другою пацієнткою, якій зробили внутрішньоутробне переливання крові.

— Переливали двічі. Боляче не було, але переживала за дитину. Про себе не думала,— каже Юлія.

Її доньку перші тижні життя виходжують у кювезі для недоношених немовлят. Має хороші показники крові, дихає сама.

 

Зараз ви читаєте новину «Немовлятам переливають кров в утробі матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі