понеділок, 01 квітня 2013 05:30

"Навіть із видаленими матковими трубами народжують дітей"

— Пізно вийшла заміж, бо думала про кар'єру. Тепер хочу мати дітей, а завагітніти не можу. Перепробувала багато методів, — каже львів'янка Оксана Міщук, 38 років, — Уже втратила надію. А недавно йшла з роботи, зустріла знайому. Ми з нею колись училися у політехнічному. Пам'ятаю, мені по секрету розповіла, що теж не могла завагітніти. А це побачила її з малою дівчинкою.

Подруга розповіла Оксані, що завагітніла через місяць після курсу грязьових компресів у санаторії. Разом із чоловіком три тижні проходила процедури.

Якщо жінка не вагітніє більше року, лікарі підозрюють неплідність, — каже столичний репродуктолог Олександр Чумак, 39 років:

— Безпліддя — це не діагноз. Це симптом, при якому жінка не може вагітніти. Причин для цього дуже багато. Шанс завагітніти є у більшості. Дітей не буде стовідсотково лише тоді, коли жінці повністю видалили матку. Навіть із видаленими матковими трубами зараз народжують дітей.

Кожна п'ята жінка не може завагітніти через стреси. Третина — через порушення овуляції. У таких є багато шансів у майбутньому стати матерями. 20% мають хвороби статевих органів. Через інфекції або пухлини їм завагітніти складніше. В Україні безплідна кожна шоста пара.

— Більшість жінок хоч раз у житті помічали: щойно понервують, місячні затримуються. Сильні переживання погіршують якість яйцеклітин. Від цього стають недієздатні — не встигають дозріти. Тоді й запліднення не відбувається. Таке може тривати місяцями й навіть роками. Жінки переконують себе, що безплідні до кінця життя.

Проблеми бувають також через слабкий імунітет, хвору щитовидку. Часто жінки мають невиявлені запальні захворювання статевих органів. Ці причини безпліддя виявляють у санаторіях. Крім грязьових компресів на спину, ноги і стегна, пацієнткам пропонують вводити лікувальні грязі у піхву на 10-30 хв. Після 15-денного курсу процедур вагітніють понад 80% жінок.

Для тампонів лікувальні грязі нагрівають до 40 градусів, вводять у піхву шприцом або одноразовою трубою. За раз використовують 100-200 г грязі. Після процедури її видаляють спринцюванням. На час лікування радять продовжувати статеве життя. Це збільшує шанси на вагітність. Також варто займатися фізкультурою, ходити на розслаблювальні масажі.

7 мільйонів яйцеклітин у середньому виробляє організм здорової жінки упродовж життя.

Зараз ви читаєте новину «"Навіть із видаленими матковими трубами народжують дітей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі