понеділок, 07 січня 2019 07:26

На ВІЛ хворі чверть мільйона українців

— Сьогодні тестування на ВІЛ має проходити кожна людина, котра піклується про здоров'я та в житті якої є секс. У зоні ризику — будь-яка статево активна людина, — говорить голова представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні Ярослава Лопатіна.

Близько 240 тис. українців мають ВІЛ-інфекцію. Із них під медичним наглядом — лише 140 тис. Решта живуть із цим захворюванням, наражаючи на небезпеку близьких.

— Сьогодні ВІЛ — це просте хронічне захворювання, якого не варто боятися. Люди з цією інфекцією можуть народжувати здорових дітей, працювати, відпочивати й жити повноцінним життям. ВІЛ-інфекція — це просто слово у медичній картці й потреба щодня вживати ліки, — каже заступник міністра охорони здоров'я України Ольга Стефанишина.

Запевняє, що Україна на 100% забезпечена антиретровірусними препаратами. Закуповуються вони планово. Щоразу проходять перевірку. Кожна людина з ВІЛ може підійти до лікаря й отримати необхідне лікування.

За відсутності відповідного лікування стан здоров'я ВІЛ-інфікованої людини поступово погіршується. Внаслідок цього розвивається пізня стадія, відома як СНІД. Тоді організм втрачає здатність опиратися інфекціям і пухлинам. Це призводить до смерті.

— Уникнути таких наслідків можна, вчасно виявивши вірус. Сьогодні зробити це просто. Достатньо пройти швидке тестування. Воно є таким же достовірним, як і лабораторний аналіз.

Для проходження швидкісного тесту на ВІЛ не потрібно здавати кров із вени в лабораторії й чекати тижнями результати. На сьогодні дізнатися свій ВІЛ-статус можна абсолютно безпечно й безболісно. Чекати на результат доведеться 15 хвилин.

— Цей тест входить у гарантований пакет медичних послуг. Необхідно лише звернутися до сімейного лікаря або терапевта. Безкоштовні швидкі тести на ВІЛ є в усіх регіонах України. Усе, що треба, — пройти і жити далі спокійно, — додає Ольга Стефанишина.

Зараз ви читаєте новину «На ВІЛ хворі чверть мільйона українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі