понеділок, 25 березня 2013 05:00

Мігрень можуть провокувати кава і фарбовані напої

Автор: підготувала Таісія Олійник
 

— Після коньяку у 40-річного чоловіка зникав зір в одному оці, німіла рука, губа, нога. Це тривало не довше години, потім починала боліти голова. Мав спазми судин, боявся, що то інсульт, — розповідає столичний невропатолог Віталій Осташко, 46 років.

Хворий казав, що болить двічі на рік з одного боку. Хочеться стиснути голову і щоб ніхто не чіпав. Після сну напади минали. Мав їх з юності. Поступово почастішали.

Це ознаки мігрені. Її може провокувати будь-який продукт — кава, фарбовані напої, тверді сири, балики, копченості, яйця. Але найчастіше алкоголь. Збудником може бути стрес. Лікував двох жінок, які мали мігрень вихідного дня. Тільки полежать до десятої ранку — починає крутитися голова, стає важко говорити. На скроні виступає пульсуюча жилка. Могло знудити, віднімалися ноги або руки. Мусили вставати раніше.

Напад починається з пульсуючого болю в половині голови. Її перші ознаки — іскри в очах, оніміння в руці або нозі.

— Одна із судин, що йде до мозку, різко спазмується. Якщо веде до очних нервів — зникає зір, перед очима спалахи і блискавки. Якщо до нюхових — людина чує запахи. Можуть повзати мурашки по шкірі, з одного боку язика або на руці. За годину судина розширюється і стає як ганчірка. Її стінка розтягується й набрякає. Тоді виникає пульсуючий біль, що поступово стає нестерпний.

Він посилюється від шуму, яскравого світла, різких запахів. Триває від 4 год. до трьох діб. Між нападами людина почувається здоровою.

— Мігрень починається з підліткового віку. Часто передається від матері. Якщо перші напади виникли після 30, треба задуматися, яка це хвороба. Чоловік 50 років почав гірше бачити з одного боку. Далі був біль, як при мігрені. З часом напади ставали довшими. При мігрені так не буває. Ми знайшли аневризму. Це судина мозку з розтягнутою стінкою, яка пульсує. Може спровокувати крововилив у мозок.

Жінки страждають учетверо частіше через місячні. У ці дні не можуть спати, їсти, їх нудить. Це минає з менопаузою або після народження дитини.

— Вагітність — це гормональний ураган. Зносить усе, що було. Потім це нова людина з іншими хворобами.

У чоловіків мігрень залишається до старості.

— Лікував трьох, в яких мігрень виникала під час сексу. Якраз при оргазмі. Це дуже рідкісна форма недуги. Вони були молоді, непокоїлись. Один розповідав, що одразу після сексу хотілося вимкнути світло і залишитися одному. Зараз при перших симптомах п'ють ліки. З трьох двоє одужали.

Зараз ви читаєте новину «Мігрень можуть провокувати кава і фарбовані напої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі