понеділок, 15 квітня 2013 00:30

Катетери у венах заміняють портом на п'ять років

У Національному інституті раку кілька років поспіль пацієнтам замість катетерів ставлять імплантаційні порти — пристрої, що допомагають легше вводити ліки у вену. Завдяки ним зникає необхідність робити проколи. Порт встановлюють раз. Використовують протягом року й більше. Раніше порти здебільшого встановлювали дітям, зокрема немовлятам. Нині це роблять також і дорослим.

До закладу Оксана Деканчук з міста Біла Церква на Київщині привезла лікувати хворого на рак сина.

— Раніше Саші ставили катетери, які в народі називають "тефлонки". Їх постійно переставляли, а вени ховалися від багатьох уколів. Руки дитини були в синцях. Треба було по чотири рази на день міняти "тефлонку". Під ключицю відкапали перший сеанс хімії, приїхали додому. За два-три дні піднялася температура до 40. Викликали "швидку", укололи щось від температури. Наступного дня Сашкові стало холодно. Син посинів, його трясло. Подзвонили в Інститут раку. Сказали, це катетер у вені запалився, дитина може померти. Вранці поїхали до них. Зняли катетер. За добу Саші покращало. Тепер із портом може приймати ванну, бігати, перевдягатися. А з катетером треба було спершу відключити безліч шнурів.

Науковий працівник відділу дитячої онкології Олена Шайда під час стажування в Парижі пройшла навчання зі встановлення пацієнтам портів французької фірми PEROUSE MEDICAL. Передала знання лікарям із Вінниці, Одеси, Дніпропетровська, Івано-Франківська та інших міст України. Ексклюзивним імпортером цих портів є столична компанія "Медвельт".

— Деяким пацієнтам щодня треба робити до 50 ін'єкцій, — розповідає. — Якщо немає порту, під ключицю ставлять катетер. Це може викликати травми. Порт прослужить рік, два або й п'ять. Вірогідність потрапляння інфекції через нього у 14 разів менша порівняно з найсучаснішим катетером. Пам'ятаю, виймала пристрій через рік стояння. Він був абсолютно стерильний, наче з упаковки. Порт повністю схований під шкірою. Встановити його не складно. Для цього потрібен УЗД-апарат, який можна знайти в будь-якому медичному закладі. З його допомогою під час процедури продивляються судини. Також знадобиться рентген-апарат. Ним контролюють, чи правильно порт встановили.

Уколи роблять швидко, безболісно й безпечно. Пацієнт не має неприємних відчуттів. Ліки можна вводити багато разів, проколювати шкіру повторно не треба. Так само можна будь-коли взяти кров на аналіз. Ін'єкції дітям через порт роблять не лише лікарі, а й батьки.

Катерина ГОНЧАРОВА

 

Звертайтеся за адресою:

ТОВ "Медвельт", бульв. Вернадського, 5/19, офіс 31, м. Київ, 03115. Тел. 0(44) 228 84 17.

http://medwelt.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Катетери у венах заміняють портом на п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі