понеділок, 11 березня 2013 05:15

Хвора на рак Наталія Бобко народила здорову дитину

Автор: фото з родинного архіву Бобків
  Наталія Бобко дізналася про пухлину в носі на третьому місяці вагітності. Після пологів вилікувала рак новітніми препаратами
Наталія Бобко дізналася про пухлину в носі на третьому місяці вагітності. Після пологів вилікувала рак новітніми препаратами

На третьому місяці вагітності у львів'янки Наталії Бобко виявили рак. Лікарі радили аборт. Жінка вилікувалась і народила здорову дитину.

— Завагітніла в 31 рік. Це перша дитина, дуже її хотіла. На третьому місяці вагітності стало важко дихати, у носі щось мішало. Там була пухлина, як дві квасолини,— розповідає 34-річна Наталія. — Обстежили й сказали, що це неходжкінська лімфома.

Лікар Ходжкін перший класифікував пухлини лімфи. Ті, розвиток яких можна передбачити, називають ходжкінськими. Непередбачувані — неходжкінськими. Вони з'являються будь-де і швидко прогресують.

— Такі пухлини раніше називали лімфосаркомою. Вони виростали до 20 кілограмів. За 100 метрів було видно, що людина хвора. Більше двох років з ними не жили. Це були безперспективні хворі, без будь-яких шансів. Тепер лімфома виліковна,— каже головний онколог черкаської області, заслужений лікар України Віктор Парамонов, 51 рік.

Наталія Бобко свій діагноз підтверджувала чотири рази. Лікуватись треба було до пологів. Хвороба могла різко погіршити здоров'я жінки й дитини.

— Була готова навіть до хіміотерапії. Пухлина перекрила носа, дихала ротом. Моя лікарка радилась із гінекологом, педіатром, гематологом. Вибрали найменш шкідливий метод. Опромінювали не все тіло, а лише пухлину. Вона щезла. На 32 тижні вагітності зробили кесарів розтин. Дитина була здоровою. Можна було носити до дев'яти місяців. Скоро моїй донечці 3 роки. Після народження хворобу долікувала.

За місяць після пологів жінка пройшла вісім курсів терапії таргетними препаратами. Вони розходяться організмом, шукають ракові клітини. Концентруються у них і знищують.

— Знаходять і знешкоджують навіть пухлини із мікрометастазами, які не видно на діагностиці. Живі онкопухлини вмирають, нові не з'являються. На організм мінімум шкідливої дії. Лікування амбулаторне. Пацієнт не мліє, над унітазом не сидить. Часом хворі навіть дивуються, чекають якоїсь бурхливої реакції, а її нема,— каже лікар.

В Україні на неходжкінську лімфому хворіють понад 4 тис. людей. Наталія Бобко на лікування витратила близько 200 тис. грн. Гроші їй давали родичі та друзі.

Лікують четверту стадію раку

Таргетні препарати розроблені для пухлин різних органів. Але найкраще лікують рак товстої кишки, гортані, лімфи. Дієві навіть при четвертій стадії недуги.

— Недавно в Черкасах нагороджували орденом за заслуги високого чиновника. Три роки тому він у нас лікував неходжкінську лімфому четвертої стадії. Я не знав, чи він зможе вижити, не то що працювати. А він ще й ордена отримує, — каже онколог Віктор Парамонов. — Лімфома вражає всю лімфу, кістковий мозок зачіпає. Це не пухлина в одному місці, а вдаряє по всьому організму. Щоб мені сказали на початку кар'єри, що лімфома буде виліковна, я б не повірив. Згодом онкологію переведуть у звичайні хронічні захворювання. Й не такі важкі, як кардіологічні.

Зараз ви читаєте новину «Хвора на рак Наталія Бобко народила здорову дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі