понеділок, 16 жовтня 2006 15:06

Брекетами рівняють зуби півтора року

  26-річній акторці Неллі Уваровій, яка зіграла Катю Пушкарьову в серіалі ”Не родись красивой”, брекети поставили в перший день зйомок
26-річній акторці Неллі Уваровій, яка зіграла Катю Пушкарьову в серіалі ”Не родись красивой”, брекети поставили в перший день зйомок

18-річна киянка Ганна Шевчук цієї осені знову вирішила одягти брекети (незнімні металеві дуги та кільця для рівняння зубів). До цього дівчину спонукала вада нижніх зубів — передні висунулися вперед, і ряд став нерівним.

— Першу пластинку (пристрій для рівняння, який знімають, коли їдять) я одягла у першому класі, — згадує рожевощока шатенка у джинсовому брючному костюмі. — Проблеми були з обома рядами зубів, але ми з батьками вирішили рівняти їх по черзі. Спочатку верхні — їх видно краще, коли усміхаєшся, а вже потім менш помітні нижні.

"Двійку" — другий зуб верхнього ряду, який був вивернутий, поправили швидко. Пластинку дівчина носила півроку.

— У дев"ятому класі нарешті зібралася порівняти і нижні, мені знову прописали пластину. Вдягала її лише на ніч, бо вдень треба було говорити, а із зубовирівнювачем я шепелявила. Не дуже гарно виходило.

Каже, від пластинки боліли зуби. Щоб вона рівняла, її треба було щовечора трохи підкручувати. Зуби від такої наруги нили, і дівчина погано спала.

— Через чотири місяці мої муки скінчилися, бо пластина зламалася, — усміхається Ганна. — По нову не пішла, а тепер шкодую. Вирівнювання вже досі закінчилося б.

Розповідає: про візит до ортодонта задумалася знову, як поступила до Києво-Могилянської академії. Студенти, що мають вади зубів, не соромляться носити брекети. Тож Ганна вирішила і собі виправити усмішку.

— Найближче було йти до студентської поліклініки, але там мене розчарували. Сказали, що брекет-системи ставлять лише в інститутах чи приватних стоматологічних центрах.

Мене вразило, які в них білі й рівні зуби

Дівчина пішла на кафедру щелепно-лицьової хірургії Національного медичного університету ім. Богомольця, на Зоологічній. Піднявшись на четвертий поверх, побачила велику залу зі стоматологічними установками. Пацієнтів тут оглядають студенти-медики, під наглядом викладачів.

— Мене вразило, які в них білі й рівні зуби — у всіх, — каже Ганна. — Стоматолог оглянув мої зуби і запевнив, що брекети допоможуть. За дві щелепи — три тисячі гривень.

Сума була значно більшою, ніж думала дівчина. Вирішила обійти ще кілька закладів, щоб прицінитися. По дорозі трапився медичний центр "Ліра".

— Щоб вирівняти, доведеться носити брекети півтора-два роки, — пояснив стоматолог центру Павло Коржов, 35 років. — За цей час кожен зуб стане на своє місце, усмішка буде ідеальною.

Проте коштували вони тут удвічі дорожче, 2900 грн за одну систему. Єдина перевага — можна платити частинами, щомісячно на огляді у стоматолога.

Наступного лікаря знайшла по знайомству, подруга порадила свого стоматолога. Ще й розповіла, що можна поставити "вживані" брекети. Так вийде вдвічі дешевше.

— Поставити одну й ту ж саму систему двічі, після стерилізації, можна — каже Ігор Романченко, 24 роки, лікар приватного стоматологічного кабінету на столичних Позняках. — Але я не радив би. Вона вже не має ідеальної форми. Коли знімають брекет, він може погнутися. Але, якщо дуже хочеш, можемо спробувати.

Щоб зуби вирівнялися, брекети доведеться носити рік, і ще стільки ж, щоб не повернулися у попереднє положення. Лікар сказав, можна спочатку носити пластинку (вона розсуне зуби), пізніше брекети, які виставлять зуби ідеально рівно.

Ганна вирішила поставити економніші вторинні брекети. Дві системи на верхні та нижні зуби обійдуться у півтори тисячі гривень, плюс робота. Це вдвічі дешевше за пропозицію у інституті та втричі — ніж у інших приватних ортодонтів.


Скільки коштує система


 Заклади  Назва Вартість (за одну металеву брекет-систему)
 Державні  Інститут щелепно-лицьової хірургії  1500
 Державні  Медичний центр"Ліра"  2900
 Державні  "Аванто+"  4900
Приватні
стоматологічні кабінети
1500


Брекети носять і принци, і моделі

Щоб мати ідеальну усмішку, актори, співаки, спортсмени, навіть особи королівської крові звертаються до ортодонта. Брекет-систему носили принци Гарі (Британія) та Філіп (Іспанія), а також донька президента США — Челсі Клінтон.
1988 року співачка Шер з"явилася на сторінках "Піпл" з брекетами. А Сінді Кроуфорд із "металевою усмішкою" виходила на подіум та знялася у рекламі "Пепсі-коли".
Зуби рівняли також Дженіфер Лав Х"юїтт, Вупі Голдберг, Памела Андерсон, Ганна Курникова та Том Круз. Останній не побоявся одягти брекети у 40 років.

Зараз ви читаєте новину «Брекетами рівняють зуби півтора року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі