понеділок, 25 березня 2013 00:00

Без селезінки частіше застуджуються

Рік і місяць без селезінки живе киянка Тетяна Красовицька, 30 років. Потрапила в аварію на слизькій дорозі минулої зими. Машина вилетіла зі шляху, врізалася в дерево. Тетяна забила живіт, знепритомніла.

— Пам'ятаю, як їхала по трасі, а тоді — пустота. Прокинулася в палаті. В животі сильно боліло. Медсестра сказала, що я вже без селезінки. Не повірила, зазирнула під простирадло, а від живота йде трубка в прозорий мішечок із коричневою рідиною. Якби не була заторможена після наркозу,  злякалася б. Медсестра знов щось ввела від болю. Скільки спала — хтозна.

Її оперував хірург-гематолог 41-річний Павло Бойчук зі столичної лікарні №5. Інструменти вводили через проколи у животі. Зображення органів бачили на моніторі.

— Тоді жінку привезли по "швидкій" о другій ночі, я саме чергував, — каже медик. — У живіт витекло багато крові, Тетяна могла померти.

Наступного для після операції пацієнтка вставала з ліжка, прийняла душ. Лікар радив більше рухатися. За тиждень виписали. Їй дозволили водити автомобіль, підніматися сходами, вести статеве життя.

— На три місяці заборонили піднімати важке. Призначили п'ять тижнів пити антибіотики для профілактики. Лікар попередив, що частіше чіплятимуться застуди, легко підхопити пневмонію. Кілька разів за рік мала нежить, перехворіла грипом і двічі на ангіну, — каже жінка.

Все життя необхідно дотримуватися дієти — їсти овочеві супи замість м'ясних, молочні продукти невисокої жирності. Також — більше овочів, фруктів і варених круп. Не можна вживати багато шоколаду, крему, маринованих продуктів та копченостей.

— За Союзу селезінку не вважали життєво необхідною. Видаляли навіть тоді, коли можна було уникнути операції, — зауважує хірург. — Зараз знають, що від селезінки залежить імунітет. Вона виробляє антитіла, які борються з інфекціями. Але загалом без селезінки можна жити звичним життям, бо її функції беруть на себе лімфовузли і печінка.

Британські лікарі виявили, що у селезінці збираються клітини, без яких серце не відновлюється після інфаркту. Коли її видаляють, пацієнти живуть менше. Третина помирають до 50 років.

Зараз ви читаєте новину «Без селезінки частіше застуджуються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі