пʼятниця, 27 травня 2011 03:00

Бактерія спричиняє рак шлунка

— Уся сім'я має проблеми зі шлунком, — каже киянка Ірина Зозуля, 36 років. — Аналізи показали гелікобактер. Це заразна бактерія, яка викликає гастрит. Маю дітей 7 та 11 років. Боюсь їх лікувати антибіотиками.

Столичний гастроентеролог Юрій Кійченко, 49 років, каже, що в Україні до 98% хворіють на гастрит і виразку через гелікобактер. Передається через їжу, посуд, слину. Бактерія виділяє сечовину, або аміак, у пухирці з якого плаває. Це захищає її від соляної кислоти. Гелікобактер вусиками сверлить слизову оболонку і живиться клітинами стінок шлунка.

— Інші бактерії зазвичай гинуть ще в соляній кислоті шлунка. У прямій кишці є близько 3 кілограмів корисних бактерій, що живляться клітковиною і виділяють вітаміни. Таким чином стимулюють імунітет. Через гелікобактер організм людини ослаблюється.

Знищують бактерію антибіотиками.

— Організм здатен сам боротися із бактерією, — продовжує лікар. — У людей із сильною імунною системою гелікобактер живе у шлунку, але великої шкоди не завдає. У світі навчилися розрізняти види бактерії, шкодять вони шлунку пацієнта чи ні. Оглядав 6-річного хлопчика з гелікобактером, якого ніщо не турбує. Не лікуватиму його антибіотиками, щоб не довести до дизбактеріозу.

В Україні роблять дихальний аналіз на гелікобактер. Інфекцію виявляють за парами аміаку. Також досліджують кров, слину, кал. Зі шлунка беруть зразки слизової оболонки. Під мікроскопом бачать бактерію зі жгутиками. За кордоном після курсу антиобіотиків роблять щеплення, яке стимулює вироблення антитіл до гелікобактер. В Україні такої практики ще немає.

Гелікобактер пілорі відкрили австралійські вчені 1983 року. За це отримали Нобелівську премію.

Зараз ви читаєте новину «Бактерія спричиняє рак шлунка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі