середа, 11 січня 2012 12:59

Шлюбний контракт гарантує цивілізоване розлучення

 

За статистикою, тільки 2 % український сімей торік уклали шлюбні контракти. Позаторік шлюб підкріпили подібними контрактами тільки 1 % сімей.

"Перед весіллям ніхто не хоче думати про розлучення, але треба бути готовим до всього, - вважає психолог Костянтин Миколайчук. – З роками шалена пристрасть минає або перетворюється на звичку. Колись коханий може тепер здаватися чужим, неготовим до випробування суворим побутом. Чоловік чи дружина у будь-який момент можуть вирушити на пошуки кращого, молодшого, багатшого партнера".

Вважає, що шлюбний контракт варто укладати, оскільки це не розкіш, а спосіб захисту ваших романтичних стосунків, інструмент стабілізації шлюбу, гарантія цивілізованого розлучення і фінансовий фонд ваших спільних дітей. Його дія також поширюється на майно, яке буде придбане у майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 зіркових пар розпалось цього року

"Дехто вважає, що укладення шлюбного договору вносить розбрат в сім'ю і підриває довіру партнерів один до одного. Навпаки, знаючи конкретно, які матеріальні витрати обіцяє розлучення, ініціатор розлучення ще неодноразово подумає, чи варта гра свічок.

Шлюбний контракт можна укласти як до реєстрації законного шлюбу, так і вже будучи в шлюбі. Юридичну силу договір набирає з моменту реєстрації шлюбу".

Особливу актуальний шлюбний контракт для сімей, де матеріальне становище одного з членів подружжя набагато вище, ніж іншого.

"Ще до укладення шлюбу ви маєте можливість переконатися, що ваша друга половина вибрала вас не через велику квартиру і заміський будинок з басейном".

Укладання шлюбного контракту обійдеться від 1 тис. грн. Про це кореспонденту Gazeta.ua повідомив юрист Микола Гавура.

"Для складання шлюбного договору доцільно звернутися до професійних юриста і нотаріуса. Вартість послуг останнього стартує від 200 гривень, - каже Микола Степанович. - Контракт повинен бути завірений нотаріусом у присутності обох сторін (чоловіка і дружини). Головне, заздалегідь разом обміркуйте, що буде обумовлено в договорі. Наприклад, за чиї кошти сплачується житло, хто платить за навчання дитини. Можна обумовити будь-яку деталь, розписати, кому що дістанеться у випадку розлучення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після 77 років спільного життя подружжя вирішило розлучитись

Що можна вносити до шлюбного договору?

"До шлюбного контракту можна вносити такі пункти: умови утримання і ремонту спільного і роздільного майна; хто, кому і скільки платить у разі розлучення; хто і яким особистим майном володіє; визначення майбутнього місця проживання кожного з членів подружжя, а також їхніх дітей, порядок користування майном під час окремому проживанні та після розлучення".

Чого не можна вносити у шлюбний контракт?

"У шлюбному контракті заборонено ставити будь-кого із подружжя у невигідне матеріальне становище, зменшувати права дитини, чоловіка або дружини, які встановлені Сімейним кодексом, а також включати положення про зміну умов контракту. Як на диво, багато хто бажає внести у шлюбний контракт пункт про інтимне життя і виконання домашніх обов'язків. Але це неможливо і виключає умови контракту"

Які загрози чекають на подружжя, якщо вони не укладуть шлюбний контракт?

"Якщо подружжя не укладало шлюбного контракту, в разі розірвання шлюбу їхнє майно ділиться в рівних частках, незалежно від того, на чиї кошти воно купувалося".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пояснити дитині розлучення батьків

Чи мають право члени подружжя вносити доповнення до свого шлюбного контракту?

"Доповнення до шлюбного контракту можна вносити хоч щодня. Після укладення шлюбного контракту його можна змінювати, але всі зміни повинні бути обов'язково завірені нотаріально. Відповідно до Сімейного кодексу України, одностороння зміна умов шлюбного контракту не допускається — лише за взаємною згодою сторін. Подружжя також має право відмовитися від шлюбного договору. Якщо чоловік і дружина прийняли таке рішення, то мають звернутися з відповідною заявою до нотаріуса".

 

Зараз ви читаєте новину «Шлюбний контракт гарантує цивілізоване розлучення ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі