четвер, 04 квітня 2013 13:20

Після розлучення подружжя ділить побутову техніку і дітей

Автор: Фото: kidmade.com.ua
 

Українці все частіше подають на розлучення через 1-2 роки після укладання шлюбу. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів столичний юрист Микола Гавура.

"Мені часто доводиться вести шлюборозривні процеси, - говорить Гавура. – Якщо раніше шлюб розривали в основному подружжя, які прожили разом 5-7 чи 10 років, то тепер це в основному пари, які недавно побралися. Назвати причину важко. Більшість каже, що не зійшлися характерами. Ті, хто прожив у шлюбі рік, ділять в основному весільні подарунки і побутову техніку, яку придбали на весільні гроші".

За українським законодавством, чоловік не може подати на розлучення, коли його дружина вагітна та поки дитині не виповниться рік.

"Більшість жінок наївно сподіваються, що народження дитини стримає їхню сім'ю від розриву, але насправді у 80 відсотках випадків розлучення все рівно не уникнути. Жінки в основному подають заяву на розлучення з трьох причин: коли чоловік випиває або б'є дружину, та коли самі жінки знаходять коханця і хочуть нового життя".

Пари, у яких є спільні діти, після розлучення починають їх ділити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У шлюбні контракти вносять собак і золоті коронки

"Як правило, суд стає на сторону матері, але дозволяє батькові брати участь у вихованні дитини, провідувати доньку чи сина, - говорить юрист. – Але часто, щоб дошкулити колишній дружині, чоловік будь-що намагається відібрати у неї дитину. Іноді вдається до махінацій. Бере довідку з психлікарні, що мати неадекватна і не може дати раду дитині, провокує дружину до агресії".

За спостереженням юриста, найлегше розлучитися парам, які до весілля уклали шлюбний договір.

"До шлюбного контракту можна вносити пункт: хто, кому і скільки платить у разі розлучення чи зради, - каже Гавура. - Столичний бізнесмен Леонід Олександрович у мене реєстрував шлюбні контракти двічі. З першою дружиною прожив півтора роки. Повернувся на день раніше з відрядження і застав її зі своїм двоюрідним братом. Вони партнери по бізнесу. Починали з м'ясокомбінату і кількох точок на київських базарах. Потім взяв у дружини галеристку. У контракті в одному з пунктів ми прописали, що у випадку зради вона повинна буде відшкодувати йому 100 тисяч доларів або віддасть свою квартиру на Липках. Ще у 20 тисяч доларів оцінив свої витрати на весілля".

Весільні витрати молодята часто вносять у шлюбний контракт. Винуватець розлучення повинен погасити другій стороні усі витратити за шлюбну церемонію.

Зараз ви читаєте новину «Після розлучення подружжя ділить побутову техніку і дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі