четвер, 02 листопада 2023 12:49

"Неабияке випробування для родин" - психологи сказали, що стається із сім'ями під час піврічної вимушеної розлуки

"Неабияке випробування для родин" - психологи сказали, що стається із сім'ями під час піврічної вимушеної розлуки
Вимушена розлука може стати лише одним з факторів розлучення, але не головною причиною розриву Фото: pinterest

Мільйони українських жінок виїхали за кордон під час війни. Чоловіки проживають вимушену розлуку з рідними.

Йдеться про мільйони людей. Лише за кордон з України, за даними ООН та мінекономіки, виїхали понад 6,2 млн українців, в основному жінки та діти, пише bbc.

Для багатьох це стало трагедією або серйозним викликом. Чимало сімей не зможуть пережити цієї розлуки і розпадаються, визнають психологи та демографи. Деякі сім'ї вже розлучились.

Тривала розлука – неабияке випробування для родин, визнають психологи.

"Якими б досконалими не були інтернет-технології, живу тканину спілкування з її вербальними, а ще більше невербальними сигналами та фізичним контактом замінити вони не можуть", - пояснює професорка Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Олена Чуйко.

Родина неуникно втрачає ритуали, які зазвичай її "цементують" - поцілунок на прощання, вечеря у колі сім'ї, казка на ніч від тата. У результаті відбувається відчуження.

Такі зміни настають приблизно через пів року розлуки.

"Якщо люди не можуть регулярно бачитися, то декілька місяців, пів року, рік, а далі вже у кожного своє соціальне життя, робота, коло спілкування, проведення часу, ведення побуту", - каже докторка психологічних наук та директорка дослідницької лабораторії "Рейтинг Лаб" Маріанна Ткалич.

Коли немає спільного життя, спільного побуту, сексуального життя, немає хороших емоційних моментів, це вже така номінальна родина, додає вона.

Коли люди фізично роз'їжджаються і опиняються в нових умовах, це виклик для обох. І люди по-різному на ці виклики реагують, каже Олена Чуйко.

Вимушена розлука може бути лише одним з факторів, але не головною причиною розриву

"Криза здатна деморалізувати одних, і "окрилити" інших, запустивши приховані ресурси на виживання. Завдяки їм людина соціалізується, змінює спосіб життя, знаходить нові знайомства, врешті задовольняє свої амбіції, яких можливо не усвідомлювала раніше", - пояснює вона.

У таких випадках вимушена розлука може бути лише одним з факторів, але не головною причиною розриву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без істерик та дорікань: як і про що говорити з чоловіком-військовим, який на фронті

"Війна - це об'єктивна причина, але є і суб'єктивні. Є сім'ї, які попри війну возз'єдналися або роблять все, щоб зберегти зв'язок, якщо цього не сталося. Якщо люди розходяться, значить були ще якісь моменти, і справа не лише в тому, що вони розділені фізично. Відтак для декого така розлука стає новим стартом або навіть звільненням, і повертатися в "старі" стосунки люди навряд чи захочуть", - підсумувала Маріанна Ткалич.

Немає таких пар, в яких ідеальні стосунки зберігаються до кінця життя. З роками зникає гармонія і починаються конфлікти в дрібницях. Почуття холонуть і це з часом може призвести до розлучення.

Є ознаки, за якими стає зрозуміло, що один із партнерів продовжувати стосунки вже не хоче і не знає як про це повідомити

Зокрема, у ваш бік летить забагато причіпок та зауважень практично до всього. Хоча раніше такого не було, лише компліменти, зізнання в любові чи жартівлива критика. Якщо партнер більше не хоче бути в парі, йому не подобатиметься абсолютно все, навіть те, що раніше його захоплювало.

Зараз ви читаєте новину «"Неабияке випробування для родин" - психологи сказали, що стається із сім'ями під час піврічної вимушеної розлуки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі