На живці має бути п'ять бруньок

— Раніше на посадку купляв смородину, аґрус чи порічки. А потім навчився живцювати. Зараз ягідні кущі розмножую навіть для продажу, — каже 57-річний Володимир Орлов зі Сміли на Черкащині. — Живцювати можна і весною, але краще восени.

Заготовляє живці зі здерев'янілих гілок. Завтовшки мають бути 8–10 мм.

— Вибираю рівну й здорову гілку. Відрізую так, щоб на ній залишилися п'ять бруньок. Верхній зріз роблю прямий, трохи вище бруньки. Нижній — навскоси зразу під брунькою.

Висаджує на глибину 20 см під кутом 45° з півночі на південь. Так весною живці максимально отримуватимуть сонячне світло. Над землею мають бути 2–3 бруньки, нижні — зрізує. Для швидшого вкорінення внизу зчищає кору.

— Нарізані заготовки можна помістити в розчин фітогормонів, — продовжує Орлов. — Вони підсилюють імунітет, сприяють укоріненню, покращують проростання. Я таке не практикую. В мене легка рука, все приживається. Висаджені живці накриваю обрізаними пластиковими пляшками. Не можна виймати, щоб подивитися, чи є коріння. Це буде видно весною, коли появляться листки й молоді пагони. Тоді приймаю пляшки. На постійне місце висаджую наступної осені. Якщо живці ще слабкі й нерозвинуті, чекаю ще рік. Дружина таким же методом розмножує троянди й барбарис.

Зараз ви читаєте новину «На живці має бути п'ять бруньок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі