Виноградні живці зберігають в окопах

Автор: ФОТО надав Сергій Титович
  Американський сорт винограду Катавба рання дозріває в серпні. Ягоди солодкі, без кісточок. Грона важать по 600 грамів
Американський сорт винограду Катавба рання дозріває в серпні. Ягоди солодкі, без кісточок. Грона важать по 600 грамів

Пагони вимочують у перекисі

— Не боюся різати живці аж до грудня. Мінусові позначки — не ризиковані для вічок. Морози до 7 градусів не тільки безпечні, а й корисні. Вони загартовують лозу. Та надійніше зберігається взимку і після висадки краще розвиватиметься, — говорить Сергій Титович, 42 роки, із Сум.

Найкращим часом для заготівлі чубиків називає перший тиждень грудня. Це стосується всіх областей, окрім південних. Там холоди приходять пізніше, тому можна продовжити на тиждень-два. Для цієї процедури вибирає здорові кущі.

— Для живців беру тільки визрілу лозу. Її перевіряю на дотик. Вона навіть взимку тепліша за незрілу. Завтовшки має бути, як олівець. У більших пухка деревина — такі погано зберігатимуться.

Ріже живці завдовжки 50 см із кількома міжвузлями. Зріз робить навскіс. Зриває листки і живці в'яже докупи по сортах. Щоб знезаразити, замочує їх у розчині перекису водню на дві доби. 1 ст. л. розчиняє у 1 л води. Тоді кладе в пакети й присипає тирсою, щоб тримала вологу.

— Пробував брати стружку з хвойних дерев, але живці в ній не пустили корінці. Тому перейшов на фруктові. Має бути подрібнена на середній розмір. Якщо надто дрібна, зацементує гілочки. А в крупній заплутується корінець.

Ставить заготовки у відро й залишає в погребі.

— Хто живе на дачі без погреба, можна зробити окопи для зберігання живців. Викопати яму завглибшки 50–60 сантиметрів. Стінки обприскати розчином вапна, щоб не заводилися грибки і пліснява. Поставити пакет із пагонами й присипати землю горбком. Збоку викопати канаву для стоку талих вод.

У лютому виноградні живці дістає й вимочує три дні.

— Гілочки треба подивитися у зрізі. Якщо всередині зелені — приживеться. Із коричневою чи сірою серцевиною не ростиме, — додає Титович. — Виноград любить вологу й теплу землю. Тому за кілька днів до посадки заношу ґрунт і пісок у приміщення. Можна полити змішаний субстрат теплою водою.

Садить живці у відрізані пластикові пляшки у суміш із частини чорнозему і по дві частини перегною та піску. Знизу робить отвори, щоб стікала вода. Заглиблює живець так, щоб два вузли були в землі, а один — нагорі. Так ростуть до квітня. Тоді пересаджує у відкритий ґрунт.

— Варто вибирати морозостійкі сорти. Пару років тому в мене навесні почорніла половина виноградника. Температура вдосвіта опустилася до мінус 4 градусів і пошкодила молоді пагони. Добре, що не прогадав із сортами, то у травні лоза відновилася. Особливо порадував сорт Катавба рання.

У нього морозостійкість до -32°C. Росте без укриття взимку. Він солодкий і без кісточок, бо кишмишний. Ягоди величиною та кольором подібні до сорту Лідія. Гроно важить 600 г, пахне мускатом. На одному пагоні їх може бути два-три. Достигає в середині серпня.

— Схожі характеристики і в сорту Руслан. Він заслуговує на те, щоб бути на кожному українському обійсті, — каже Титович.

Зараз ви читаєте новину «Виноградні живці зберігають в окопах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі