понеділок, 03 вересня 2012 07:15

В ізраїльську яєчню кладуть фету і базилік

Автор: фото: Ольга БОРИСЮК
  У смажені з яєчнею овочі додають сир, зелень. Шакшуку їдять із рисом чи білим хлібом
У смажені з яєчнею овочі додають сир, зелень. Шакшуку їдять із рисом чи білим хлібом

Марина Боденчук, 31 рік, із Хмельницького навчилася готувати ізраїльську яєчню з помідорами — шакшуку.

— Їздила в гості до однокласниці в Ізраїль. Вона навчила. Там цю страву готують так часто, як у нас яєчню чи омлет. Тепер сама роблю її щовихідні. Встигаю за півгодини. Виходить смачно.

На одну порцію чистить два великі соковиті помідори. Для цього на хвилину кидає їх в окріп. Шкірка легко знімається. Ріже сантиметровими кубиками. Нарізує соломкою два різнокольорові болгарські перці без насіння і перегородок. Маленький гострий — кільцями. Середню цибулину крає дрібно.

— Розігріваю у сковороді олію на середньому вогні. Висипаю туди цибулю. Коли підрум'яниться, кидаю дрібку цукру, гострий і болгарський перець. Обсмажую хвилин 5. Потім додаю помідори. Тушкую, доки більша частина соку не вивариться. Постійно помішую. Додаю сіль, перець, орегано.

Робить ложкою дві виїмки в цій суміші та випускає туди цілі яйця. Білки легко змішує з овочами виделкою. Жовтки залишає цілими, солить і перчить.

— Тримаю на вогні ще хвилин 10, доки жовтки не будуть готові. Я люблю рідкуваті. Якщо накрити сковорідку кришкою, яйця виходять затягнуті плівкою білка. Розкришую зверху фету. Тоді вимикаю вогонь, посипаю базиліком чи петрушкою і подаю на стіл. Якщо маю рис, кладу його у тарілку навіть холодним і накриваю гарячою шакшукою. Він просочується соусом, виходить теплий і смачний. Добре їсти цю яєчню з пухким білим хлібом.

Яйця для шакшуки мають бути свіжі, а помідори — стиглі. Можна брати і консервовані у власному соку.

— Додаю туди все, що завалялося в холодильнику — кабачки, баклажани, ковбаски, гострий кетчуп. Інколи обсмажую з цибулею часник. Для різноманіття міняю спеції — кладу каррі, куркуму або багато перцю чилі.

Зараз ви читаєте новину «В ізраїльську яєчню кладуть фету і базилік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі