понеділок, 22 квітня 2013 00:30

Суп заправляють м'ятою

Автор: фото з сайта www.eda-kak-eda.livejournal.com
  Вегетаріанський суп із сочевиці заміняє у піст м’ясні страви. Його присмачують лимонним соком, зеленню
Вегетаріанський суп із сочевиці заміняє у піст м’ясні страви. Його присмачують лимонним соком, зеленню

Киянка Валентина Осійчук, 29 років, уподобала страви із сочевиці під час подорожей Азією. Кілька років тому стала вегетаріанкою. Радить у піст заміняти сочевицею м'ясо. Щодня варить із неї суп.

— Зазвичай змішують кілька видів сочевиці. Вона відрізняється кольором, смаком та часом приготування, — розповідає.

Найшвидше вариться червона сочевиця. Кілограм такої коштує 45-50 грн. Найдешевша зелена. Її можна купити за ціною до 20 грн.

— Колись сочевиця росла на Русі, тоді не було голоду навіть під час посухи та неврожаю пшениці. Її перестали вирощувати, коли з'явилися трактори. Стручки дозрівають у різний час, їх збирають вручну. За радянських часів це стало невигідно.

Це унікальний продукт. За вмістом білка та корисних речовин перевищує м'ясо. Стати вегетаріанцем на квасолі та горосі без шкоди для здоров'я не вдасться. А якщо їсти сочевицю, організм отримуватиме все необхідне. Вона легша для травлення.

Склянку червоної сочевиці замочує у воді на годину. Тим часом дрібно кришить середню цибулину. Смажить на олії до золотистого кольору, додає 2 ст. ложки томатної пасти.

— Додаю сочевицю до засмажки, тушкую разом ще 10 хвилин. Коли посвітліє, солю й перчу. Заливаю двома склянками води. Варю зо дві години, доки не стане, як пюре. Потім можна блендером зробити суп однорідним, але я не морочуся. Тоді додаю кілька посічених листків свіжої м'яти. За 10 хвилин вона натягне.

Розливає суп по тарілках, збризкує лимонним соком.

— Цей рецепт називається по-турецьки. Доступний, бо не треба особливих спецій. Якщо готувати індійський дал, підсмажую цибулю, помідори, тертий імбир. Тушкую із сочевицею, доки повністю не розвариться, як горохова каша. Має бути напіврідке. Тоді додаю суміш спецій гарам масала. Можна купити в магазинах для вегетаріанців. Трохи пахне чорносливом. Спеції треба розігріти на топленому маслі. Приправляє сочевицю за 10 хвилин до готовності.

— Солю, розливаю по тарілках. Притрушую свіжою кінзою. Інакша назва листя — коріандр.

Зараз ви читаєте новину «Суп заправляють м'ятою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі