пʼятниця, 06 травня 2011 05:30

Пиріг начиняють броколі та лососем

Автор: фото З САЙТА WWW.cookorama.net
  Начинку з капусти, риби та твердого сиру кладуть у листкове тісто. Збивають яйця з молоком і все заливають. Випікають 35 хвилин
Начинку з капусти, риби та твердого сиру кладуть у листкове тісто. Збивають яйця з молоком і все заливають. Випікають 35 хвилин

Викладач із міста Гадяч на Полтавщині 53-річна Тамара Рубан на урочисті події пече торт із квасолі. На смак він як "Київський".

— Беру по дві склянки білої квасолі та цукру, 10 яєць, склянку сухарів. Їх роблю із білого сухого хліба, мелю на м'ясорубці. Потрібні також шість волоських горіхів та ром. Замочую квасолю на кілька годин, потім варю до напівготовності. Воду зливаю, квасолю охолоджую і прокручую на м'ясорубці. Змішую зі збитими жовтками та цукром. Додаю солі на кінчику ножа, добре вимішую.

Квасолеве тісто господиня змішує із охолодженими збитими білками. Досипає потроху терті сухарі. Викладає масу в змащену форму, випікає 45 хв. за температури 200°С.

— Гаряче тісто розрізаю на три коржі. Кожну частину скроплюю ромом. Крем для перемазування підійде всякий. Смачно з вареною згущенкою. Її треба збити з маслом та какао. Верх прикрасити волоськими горіхами.

Киянка 29-річна Наталя Малишко збирає рецепти тортів та пирогів з овочів. Каже, найпростіше пекти морквяний торт. Потрібно два яйця збити зі склянкою цукру. Додати по дві склянки тертої моркви та борошна, столову ложку олії і чайну — соди, гашеної оцтом. Спекти один корж, потім розрізати його ниткою і перемастити кремом зі сметани.

— Раніше майже кожної неділі пекла з моркви. А потім приївся, і перейшла на інші овочі. Але це вже не солодкі торти, а солоні пироги, — говорить Наталя. — Мій чоловік зацінив пиріг із броколі та лосося. Вихваляв мене два дні.

Потрібні 200 г листкового тіста, 200 г броколі, 70 г сиру, 50 г копченого лосося, три яйця, 250 мл молока, масло, 100 мл бульйону, сіль за смаком.

— Для тіста я брала 200 грамів борошна, стільки ж масла, трохи солі та один жовток. Воно вийшло як пісочне, тому наступного разу купувала заморожене. Розріжте броколі на головки, помістіть у каструлю з бульйоном та маслом. Тушіть у духовці 40 хвилин при 180 градусах. Якщо бракує часу, можна просто відварити на слабенькому вогні, не пошкодивши суцвіття. Розкатане тісто викладіть у змащену маслом форму, так щоб закрило стінки. Пройдіться по ньому виделкою. Далі наріжте твердий сир, лосось соломкою і викладіть шар броколі. Окремо у мисці збийте яйця з молоком, посоліть та поперчіть. Вилийте суміш на начинку пирога і поставте в духовку на 35 хвилин при 200 градусах.

Страва готова, коли молочно-яєчна суміш гусне. Їдять її теплою.

Наталя також уміє пекти пиріг із цибулі. Нарізує одну-дві великі цибулини кружальцями, пучок порею, трохи обсмажує на олії. Солить, перчить. Коли цибуля охолоне, змішує її з трьома яйцями та 150 г сметани.

— До начинки годиться всяка цибуля, яка тільки існує. Дехто замість неї бере шпинат, але тоді спеції мають бути цибулеві. Щоби пиріг був ситнішим, у начинку даю порізані шинку та ковбасу. Можна ще смажені гриби.

Тісто для пирога замішують зі 150 г борошна, одного жовтка, 80 г вершкового масла та двох ложок холодної води. Солять, загортають у целофан і кладуть у холодильник на півгодини. Потім викладають у форму, зробивши бортики. Ставлять у духовку на 10 хв. Дістають і викладають цибулю, потім м'ясне. Заливають сумішшю з яєць і сметани. Випікають 50 хв. на середньому вогні. Готовий пиріг посипають зеленою цибулею.

У сезон кабачків господиня використовує їх для начинки. Бере 1,5 кг овочів, 200 г борошна, три яйця, половину чайної ложки соди, 2 ложки сметани, дві великі морквини, дві цибулини та два помідори, олію, пучок кропу і петрушки, 200 г майонезу, 50 г тертого сиру, сіль.

— Кабачки чищу, натираю на крупній тертці. Злегка віджимаю, солю, додаю яйця, борошно, гашену оцтом соду, сметану. Вимішую тісто і печу звичайні кабачкові оладки. Морквину натираю на крупній тертці, обсмажую. Перекладаю на паперовий рушник, щоб зайва олія вийшла. Інакше торт буде зажирний. Обсмажую нарізану півкільцями ріпчасту цибулю. Теж перекладаю на рушник. Дрібно нарізую зелень, змішую з майонезом. Помідори теж дрібню.

На пласку тарілку Наталя викладає шар з оладок, змащує майонезом, потім — шар моркви. Знову оладки, майонез і шар цибулі. Далі оладки, майонез і шар помідорів. Закривають пиріг оладки, трохи змащені майонезом. Посипає зеленню і тертим сиром. Чекає трохи, аби просяк.

Зараз ви читаєте новину «Пиріг начиняють броколі та лососем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі