пʼятниця, 30 вересня 2011 06:45

Борошно для гречаників труть у кавомолці

— Гречаники — це козацькі вареники, які вже 46 років є фірмовою стравою нашого міста. Вареники в духовці готують тільки в нас, — каже 46-річна Вікторія Костиник, директор ресторану "Тясмин" у Чигирині на Черкащині.

Козаки готували гречаники з м'ясом, капустою. Це була друга страва. У наш час їх подають на солодке.

— Ми змінили рецептуру, щоб розширити асортимент солодких страв і подавати гречаники в кінці як коронну страву. Борошно нам труть вручну в сусідньому селі із необдертого гречаного зерна на кам'яних жорнах. Дома можна стерти гречку в лушпині на кавомолці або купити в магазині готове гречане борошно.

Рестораторка бере по дві склянки гречаного й пшеничного борошна. Потрохи вливає сироватку й замішує туге тісто, як на вареники. Ставить у мисці під рушником. Починає розтирати в макітрі сир із сіллю, цукром і яйцями.

— Сир треба сільський, із магазину не то. Солі й цукру кидаю на смак. Яєць вб'єте хоч одне, хоч три — як забажаєте.

Тісто розкачує грубе, вирізає стаканом варениці, кладе на руку. Заліплює із начинкою не як вареник, а як пиріжок. Кидає в підсолений окріп. Коли гречаники зваряться, дає стекти воді. У той час кладе в глиняні горщики по 100 г масла й закриває в духовці.

— Масло має розтанути, бо гречаники прилипнуть до стінок і будуть рватися. Духовку вмикаю на 220 градусів. Коли зготуються, із неї потягне гречаною кашею. У горшках страву швидко подаю на стіл. Найсмачніший гречаник, витягнутий із кип'ячого масла.

В окрему миску наливають сметану.

Зараз ви читаєте новину «Борошно для гречаників труть у кавомолці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі