понеділок, 20 травня 2013 06:15

До зеленого супу смакує парена білуга

Автор: фото: Анна ЛАКИЗА
  Полтавка Світлана Головко сипле тертий сир у картопляно-молочний суп. Їстиме його холодним
Полтавка Світлана Головко сипле тертий сир у картопляно-молочний суп. Їстиме його холодним

Полтавка 25-річна Світлана Головко збирає рецепти холодних супів. У записнику має 20 різновидів.

— Дуже гарно втамовують спрагу. Чоловік грає у футбол. Після гри захеканий, може три миски з'їсти, — каже. — Набираємо в термос і беремо з собою на природу. Супи майже не калорійні, бо не мають навару та засмажки, без олії чи масла.

Холодний картопляний суп готує за півгодини. Бере 1,5 кг картоплі, варить пюре. В каструлю вливає 350 мл вершків, ставить на середній вогонь. За хвилину повільно вливає 1,5 л молока.

— Постійно помішую, щоб вершки швидко з'єдналися з молоком. Варю 10 хвилин. Але до кипіння не доводжу, щоб не збігло молоко. Коли починає гуснути, додаю рідке пюре. Довго мішаю лопаткою, розминаю грудки картоплі. Маса має бути схожа на крем. Тримаю на вогні 1-2 хвилини.

У гарячу суміш висипає натертий твердий сир.

— Він розплавляється, замінює заправку. Замість твердого іноді кладуть плавлений зі смаком бекону чи часнику. Із приправ найкраще підійде тмин. Аромат гарно поєднується з молочним. Коли суп вихолоне, зверху для дітей можна потерти варену моркву або посипати зелений горошок. Чоловіки смакують зі шматками бекону чи свинячого язика.

Холодний суп із моченого хліба подають з льодом.

— Півхлібини білого рву на шматки, заливаю склянкою холодної кип'яченої води. Розмочую зо півгодини. Кілограм помідорів на кілька секунд заливаю кип'ятком, знімаю шкірку. М'якоть із хлібом перебиваю на блендері. Туди ж додаю 2 столові ложки оливкової олії, чайну — оцту. Ще зубок часнику, сіль, суміш чорного, білого та червоного перцю. Перед подачею в миску кладу два-три кубики льоду.

Загустий суп розбавляє водою. Для кислоти додає сік з півлимона.

— Без м'яса помідорно-хлібна маса буде прісною. Кладу відварене куряче філе. Перед подачею сиплю порізані варені яйця. Також гарно смакуватиме з тертим хроном.

На сніданок радить готувати супи на основі пропареної перебитої зелені.

— Шпинат, щавель, кропиву 2-3 хвилини проваріть у кип'ятку, охолодіть. Потім перекрутіть на м'ясорубці чи перетріть через сито. Всипте спеції, можна додати свіжий кріп, петрушку, зелену цибулю. Для гостроти на краю чайної ложки покладіть гірчицю. До зеленого супу смакує парена риба — білуга, морський язик. Масу розведіть мінеральною слабогазованою водою.

Пиво змішують з молоком

Полтавець Сергій Рябець, 27 років, для друзів готує пивні супи.

— Рецепти привіз із Німеччини. Там у кожній кафешці їх пропонують. Найбільше сподобався з молоком. Два жовтки розтираю з 2 столовими ложками цукру. Окремо збиваю білки, вливаю півлітра світлого пива. Тоді вводжу жовтки. Суміш з'єдную з теплим, не кип'яченим молоком. Підігріваю й охолоджую. Обсмажую чорний хліб із сіллю. Сухарі додаю в пивну суміш, — каже.

— Дві пляшки холодного ллю в каструлю. Кладу 100 грамів перебитих родзинок. Тонко ріжу дольки лимона. Розливаю в миски. В кожну тру по скибці білого хліба. Смачно із в'яленою, копченою рибою, сушеними кальмарами та відвареними креветками.

Зараз ви читаєте новину «До зеленого супу смакує парена білуга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі