понеділок, 06 липня 2020 00:35

Човлент по-гуцульськи доходить у горщику

— Набридає м'ясо готувати з картоплею. А ситно їсти треба. Тому її заміняю квасолею. Додаю перловку і виходить човлент. Цю страву гуцули запозичили у євреїв. Запікаю у горщику, — розповідає Поліна Базака, 29 років, з Полтави.

— Заливаю водою 100 грамів білої квасолі на ніч. Варю до м'якості в цій воді. Окремо заливаю окропом 50 грамів перловки. Варю 15 хвилин. Кладу її у горщик і накриваю квасолею. 10 хвилин обсмажую 400 грамів порізаного м'яса. Можна брати будь-яке. Коли вкриється золотавою скоринкою, викладаю до перловки. Додаю три зубці подрібненого часнику. Окремо ріжу цибулю кубиками, моркву — соломкою. Смажу овочі 5–7 хвилин. Додаю по столовій ложці томатної пасти та меленої паприки. Перемішую. Солю і вимикаю вогонь. Викладаю засмажку в горщик і заливаю пів літра бульйону. Якщо шари не перемішувати, то наверх треба класти найсоковитіші інгредієнти. Наприклад, томатну пасту замінити двома порізаними помідорами без шкірки. Або додати шматки сала. Так страва не пересихатиме. Запікаю за температури 180 градусів 20 хвилин. Подаю із салатом зі свіжих овочів.

— Усім гостям до смаку мій жульєн. Його можна готувати не тільки в горщику, а й у блюді для запікання, — розповідає 40-річна Наталія Жильцова із села Львове Бериславського району Херсонської області.

— Дрібно ріжу 200 грамів відвареного курячого філе та 300 грамів печериць. Нарізаю півкільцями цибулину і смажу на 2 столових ложках вершкового масла. Додаю курку, гриби. За 5 хвилин знімаю з плити.

Горщики на годину заливаю водою. Глина натягне її і не забиратиме вологу зі страви.

Викладаю м'ясо й гриби в глечики, солю, перчу. Для соусу змішую по 2 столових ложки борошна, масла і склянку вершків. Ставлю на вогонь, помішую. Знімаю, коли загусне. Поливаю соусом м'ясо в горщиках. Присипаю твердим сиром, натертим на крупну тертку. Накриваю кришками і запікаю 10 хвилин за температури 180 градусів.

Зараз ви читаєте новину «Човлент по-гуцульськи доходить у горщику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі