субота, 27 жовтня 2012 18:45

Соску не варто пропонувати дітям на грудному годуванні та в перший місяць життя

Соску не варто пропонувати дітям на грудному годуванні та в перший місяць життя
ФОТО: novate.ru

Дітям, яких годують грудьми взагалі на варто пропонувати соску, їх заспокоює мамина грудь. Якщо ж дитина на штучному вигодовуванні, то соска потрібна однозначно.

"Найпотужніший рефлекс в новонародженої дитини – рефлекс смоктання, - пояснює Gazeta.ua педіатр-невролог Надія Мартин. - Для забезпечення саме потреби смоктання дітям дають соску. Але це стосується діток, яких мама не годує грудьми. До місяця її взагалі не можна давати, бо дитина має навчитись брати правильно грудь до ротика, розсмоктувати груди, а, якщо смоктання грудей заміняють соскою, це може нашкодити прибуванню молока".

"Соска формує неправильний прикус, - заявляє стоматолог Олесь Підгірний. – Верхня щелепа виходить вперед і між першими молочними зубами утворюються щілини. Я бачив не одну дитину, в якої через постійне смоктання соски були такі проблеми з прикусом, що вам і не снилося. Тому категоричне ні для використання сосок".

"Основне – вчасно забрати від дитину соску, - продовжує невролог. – Зрозуміло, якщо дитина в 3 роки смокче соску, - це вже патологія. І тягне за собою це купу проблем. По-перше, система ковтання зовсім інша, ніж у дорослих. Якщо невчасно забрати соску, ця система буде неналагоджена, дитина неправильно ковтатиме, відповідно неправильно формуватимуться м'які тканини ротової порожнини, які беруть активну участь у вимові звуків".

Мартин пояснює, соска є ще одним додатковим джерелом інфекції.

"Дуже мало хто ретельно стежить за чистотою соски так, як би це мало бути. Перший місяць перелякані батьки первістка стерилізують все на світі і соску також. Так триває доти, поки тітонька, бабця, сестра чи ще хтось не підніме з підлоги соску, оближе її і засуне в рот дитині, щоб та не вередувала. Переважна більшість дітей це переносить нормально. Але, якщо в дитини є рани в ротовій порожнині, низький імунітет, синдром прорізування зубів тощо, це матиме наслідки. Тому стерилізувати все на світі не варто, а от дотримуватись належних норм чистоти соски слід".

"Якщо дитина забагато і задовго прив'язана до соски, вона не може правильно керувати м'язами ротової порожнини, - розповідає Алла Магас, логопед, - У мене двоє дітей і жодному я не давала соску. Але якщо дитину не годують грудьми, якось заспокоїти її треба. Через це дають соску. З погляду логопеда півторарічний вік – ідеальний для відучування дитини від смоктання соски, максимум – 2 роки. В іншому випадку будуть проблеми з прикусом, це потягне за собою обов'язково шепелявість й інші вади мовлення".

Важливо правильно вибрати соску і вчасно її змінювати.

"Як часто варто змінювати соску, я не можу сказати, - розповідає Надія Мартин. – Все залежить від того, з якого матеріалу зроблена соска. Батьки повинні стежити, щоб вона не була поламана, погризена. Вважають, що краще брати соску анатомічної форми, але практика показує, що краще ту, яку зручно дитині смоктати. Не забувайте, що соски мають свої вікові групи, не треба давати новонародженій дитині соску, яка призначена, для річної дитини – це шкідливо".

Невролог додає, що бувають індивідуальні випадки, коли мама не може відучити дитину вчасно від смоктання соски, тоді потрібно проконсультуватися з педіатром та психологом.

Зараз ви читаєте новину «Соску не варто пропонувати дітям на грудному годуванні та в перший місяць життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі