вівторок, 15 грудня 2020 18:35

Фрірайтинг для звільнення почуттів. Психологиня реаліті дала поради, як покращити взаємини з мамою

Фрірайтинг для звільнення почуттів. Психологиня реаліті дала поради, як покращити взаємини з мамою
За словами психологині, якщо є можливість налагодити стосунки з мамою, то зробіть це. Фото: надане пресслужбою "Нового каналу"

Наталія Борисова назвала кілька інструментів, які допоможуть покращити стосунки в родині.

Часто дітям здається, що стосунки з батьками зовсім не такі, які б їм хотілось мати. Постійні претензії, образи та емоційна залежність можуть накладати негативний відбиток на доросле життя. Як змінити ставлення до мами ділиться психологиня реаліті "Від пацани до панянки", яке показує "Новий канал", Борисова.

"Для пошуку ресурсу "оживіть" 3 або 5 хороших спогадів, пов'язаних із мамою. Наприклад, як вона вас чогось навчила або зробила приємний сюрприз. Запишіть їх та подумки подякуйте мамі за це", - рекомендує психологиня.

А ще напишіть фрірайтинг для звільнення почуттів.

"Лист, у якому ви можете вилити всі образи, невдоволення, гнів, смуток, пов'язані з мамою. Не стримуйте себе та не критикуйте. Просто пишіть. Згодом можете перечитати і порвати. Тут важливо дати вихід емоціям. Якщо відчуваєте потребу поплакати, то плачте", - пояснила Борисова.

За словами психологині, якщо є можливість налагодити стосунки з мамою, то зробіть це.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психологи радять сім'ям не відмовлятись від свят під час пандемії

"Спробуйте подивитися на неї очима не дитини, а дорослої людини. А ще можна використати ось таку техніку: уявіть свою маму, як вона виглядає зараз. З усіма деталями: зачіскою, рисами обличчя, фігурою. Уявіть, що вона сидить навпроти вас. Подивіться на неї з добротою та розумінням. Наче заново з нею познайомилися, з установкою налагодити стосунки. Ніби просто, але ми часто бачимо навпроти образ з минулого і пред'являємо йому претензії. Запам'ятайте: минулого вже немає. Є лише зараз, де ви можете поспілкуватися з мамою як дві дорослі людини", - каже Наталія.

Більшість конфліктів між братами та сестрами можна поділити на ревнощі, майнові суперечки, особистий чи фізичний простір та просто для розваги. Під час них діти відточують такі життєві навички, як перемовини, емоційне саморегулювання, емпатія. Саме тому конфлікти потрібні дітям для емоційного розвитку.

Зараз ви читаєте новину «Фрірайтинг для звільнення почуттів. Психологиня реаліті дала поради, як покращити взаємини з мамою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі