пʼятниця, 11 грудня 2020 23:46

Як батькам вирішити конфлікт дітей

Як батькам вирішити конфлікт дітей
Батьки не повинні бути на стороні однієї дитини, а також треба намагатися все менше й менше втручатися у конфлікти під час дорослішання дітей. Фото: pixabay

Більшість конфліктів між братами та сестрами можна поділити на ревнощі, майнові суперечки, особистий чи фізичний простір та просто для розваги.

Під час них діти відточують такі життєві навички, як перемовини, емоційне саморегулювання, емпатія. Саме тому конфлікти потрібні дітям для емоційного розвитку, пише Parents.

Батьки не повинні бути на стороні однієї дитини, а також треба намагатися все менше й менше втручатися у конфлікти під час дорослішання дітей. Дітям дошкільного віку потрібно пояснювати та показувати, як вирішувати конфлікти. Наприклад, назвати емоції та запропонувати можливі варіанти для вирішення конфлікту. Для дітей 5 – 9 років є питання-підказки: "Як ти думаєш, як почувається твоя сестра зараз?" та "Які є способи розв'язати цю проблему?". З часом та практикою їм буде потрібно менше підказок. Зі старшими дітьми дорослим слід втручатися ще менше. Вмотивуйте їх знайти вихід із ситуації чи знайти компроміс та йдіть геть. Якщо конфлікт був заради батьківської уваги, а ви не втручаєтеся та не шукаєте винного, то він може завершитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи розумініші первістки за наступних дітей - результати дослідження

Коли ситуація така, що не можете уникнути моменту перебування у конфлікті. Наприклад, ви перебуваєте в машині й повинні втрутитися, тому що суперечка заважає безпечно керувати. В такому випадку, можна запитати дітей, як вони збираються розв'язувати конфлікт. Прокоментуйте рішення та, якщо потрібно, дайте вказівки. Також можна зупинитися та почекати, поки діти заспокояться.

Іноді поведінка дітей виходить за межі "нормальної". Старша чи сильніша дитина може проявляти агресію різними способами. Такі сварки треба зупиняти, аби вони надалі не загострювалися. Такий конфлікт немає нічого спільного зі звичайною словесною перепалкою. Батьки часто ігнорують чи не звертають увагу на подібні конфлікти. Зверніться до психолога, якщо вони набирають обертів. Жорстокість може бути пов'язана з певними проблемами, розв'язання яких зведе агресивні стани дитини нанівець. Діти будуть битися. Часто. Хоч цього і хочеться уникнути. Проте батькам варто дотримуватися тактики зменшення втручання в дитячі конфлікти. Вчіть їх вести перемовини та домовлятися. Спочатку спостерігайте, як вони використовують ці навички, допомагайте за потреби. Потім можете довірити їм робити це самостійно.

Коли людина вирішує одружуватись, розлучатись або народити дитину, то це залежить від того, чи зробили так брати чи сестри. Таке дослідження провели у Кельнському університеті, повідомляє ScienceDirect. Вчені для отримання результату проаналізували дані 4,521 людини. Виявилось, що брати та сестри впливають на наш шлюб. Шанси вступити у шлюб зростають після того, як брат чи сестра одружаться. Це можна пояснити тим, що разом з цим збільшується тиск родини на неодружену дитину.

Зараз ви читаєте новину «Як батькам вирішити конфлікт дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі