четвер, 18 липня 2013 14:35

Діти спиваються у клубах і гуртожитках

Діти спиваються у клубах і гуртожитках
Фото: medcentrnorma.ru

В Україні почастішали випадки отруєння алкоголем серед підлітків. Зловживати спиртним 15-16-річні хлопці і дівчата починають влітку, коли йдуть на канікули. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів лікар-нарколог Максим Крищенко з Києва.

"Влітку на дітей не поширюється контроль вчителів. Батьки за роботою теж не завжди можуть встежити, де і чим займається дитина, – розказує Максим Володимирович. – У 13-14 років діти вже знають, яка на смак горілка. У 9-10 років починають вживати пиво".

За спостереженням нарколога, 16-річні підсідають на алкогольні напої у клубах та в гуртожитках.

"Залежність від алкоголю у дітей проявляється швидше, ніж у дорослих, - говорить Крищенко. - Мені не раз доводилося лікувати підлітків, які спилися під час дискотек. Хтось на вино підсідає, когось слабоалкоголки підводять. Дехто спивається у гуртожитках. І повірте, студентів, які щодня вживають спиртне, багато не тільки у ПТУ. Часто до чарки прикладаються ті, хто вчиться у престижних столичних закладах. Потім батьки нарікають, що їхню дитину споїли співмешканці по кімнаті або комендант не додивився. Але куди ж дивилися мама і тато?"

Згадує пацієнта Вадима, якого прийняв на лікування у березні.

"Вадим хлопець розумний, але попав у погану компанію. Вступив до одного з найкращих столичних вузів, але пари почав прогулювати через пияцтво в гуртожитку. Добре, що знайшлися сумлінні працівники у вузі і викликали до Києва його батьків. Хлопець зізнався, що спочатку почав вживати вино, а потім перейшов на горілку. Сам за вечір міг випити півлітру. Батьки собі дорікають, що відпустили його на навчання у столицю так рано. Юнаку тільки 16 років, екстерном закінчив школу. Мабуть через вік і м'який характер так легко підпав під вплив одногрупників і старших хлопців із гуртожитку".

"За торішньою статистикою, в Україні 90 відсотків підлітків до 18 років хоча б один раз пробували алкоголь, а третина вживають його регулярно, - каже нарколог. – В першу чергу на сполох мають бити батьки. Дітей треба контролювати, а про алкоголь їм треба розказувати. Часто, якщо батьки вживають спиртне на очах у дитини, вона теж не ігноруватиме можливості випити у компанії. Винуватити у дитячому алкоголізмі треба і продавців спиртного у кіосках, кафе та клубах".

Зараз ви читаєте новину «Діти спиваються у клубах і гуртожитках ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі