вівторок, 29 березня 2022 14:35

"Українцям співчувають, бо вони б'ються за свою землю"

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден на пресконференції у Брюсселі 24 березня підтримав пропозицію Польщі вигнати Росію з Великої двадцятки – спільноти найважливіших індустріальних держав з економікою, що швидко розвивається. Натомість збираються запросити Україну.

Із Великої вісімки Росію вигнали після анексії Криму 2014 року

Автор: gettyimages
  Люди прийшли на концерт на підтримку України, стадіон ”Ернст Гаппель”, Відень, 19 березня 2022 року
Люди прийшли на концерт на підтримку України, стадіон ”Ернст Гаппель”, Відень, 19 березня 2022 року

Хелен АЙВЕРС, 42 роки, хіміотерапевт, Единбург, Велика Британія:

– У Шотландію привезуть понад 50 українських сиріт. Я вже замовила солодощі й іграшки. Ми з чоловіком не можемо мати дітей. Збираємось усиновити українського малюка. Розумію, що це складно, але багато людей буде готово поділитися любов'ю. Знайшла репетиторку, щоб знати мову дитини.

Чоловік бойкотує продукцію Nestle

Чоловік вирішив бойкотувати продукцію Nestle. У четвер збиралися з подругами на ланч. Обговорювали, які компанії вийшли з ринку агресора. Мати скасувала доставку продуктів, щоб розібратися, які товари належать Nestle.

Якоб СТЕШНЕХ, 51 рік, інженер, Бонн, Німеччина:

– В офісі працює афганець Саїд. Спочатку обурювався, що збираємо гуманітарну допомогу для України – мило, зубну пасту, розмалюйки, іграшки, книжки, ліки, продукти, новий одяг і білизну. Пакунки підписуємо, щоб українці знали, що німцям не все одно. Фірма закуповує серйознішу допомогу.

Минулого тижня Саїд побачив новину, що на човнах до Європи знову пливуть мігранти. Мер італійського міста казав, що цього року вже прийняли кілька тисяч і треба посилити берегову охорону. Почав за кавою обурюватися, бо українців уже прийняли мільйони. Колега не витримав – почав пояснювати, що українцям співчувають, бо вони б'ються за свою землю, а не тікають і не викидають жінок і дітей із човнів. Що всі вболівають, щоб цей сильний народ вистояв. За 10 років роботи тут не пам'ятаю такого емоційного конфлікту.

Брат працює в поліції. Каже, отримали понад 20 повідомлень про розбиті вікна в автомобілях. На всіх була якась символіка агресора.

Ейтара РУДКАУСКАЙТЕ, 38 років, перекладачка, Вільнюс, Литва:

– Щотижня купувала собі букет квітів у магазині неподалік дому. Зайшла позаминулої суботи, а у продавчині брошка "Z". Більше не заходила. У вівторок іду повз них, а вона вибігає й запрошує у крамницю. Кажу, щоб ішла за російським кораблем. Вона почала доводити, що все неоднозначно, українці самі винні. Тоді обурювалася, що замовила мої улюблені квіти. На сторінці у фейсбуці має багато негативних відгуків за підтримку росіян. Думаю, її бізнесу кінець.

У компанії, що робить принти на футболках, замовили одяг із літерою окупантів. Замовлення прийняли, але надрукували фразу про корабель.

Ніна АЛЬМОВА, 26 років, колорист, Кишинів, Молдова:

Зламали руку у двох місцях і тримали у відділку

– Переїхали з Білорусі, коли чоловіка побили на протестах. Зламали руку у двох місцях і тримали у відділку. Руку врятувати вдалося, але рухати нею не може.

Працювали з російською косметикою. У січні вони пропонували вигідні акції – 10 фарб за гроші і 10 безкоштовно, великі знижки на маски і засоби догляду. Здавалося, що працюють собі у збиток. Насправді розуміли, що їм заблокують вихід на наш ринок, тому хотіли заробити, що можна. Зараз кілька клієнток відмовилися фарбуватися, бо російське. А в нас склад забитий ящиками. Переходити на щось інше не потягнемо.

У Гомелі залишився брат. Він – офіцер. Бабуся домовилася, щоб його поклали в лікарню з вигаданим пієлонефритом. Підказує, що треба пити, щоб були погані аналізи.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «"Українцям співчувають, бо вони б'ються за свою землю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі