середа, 10 квітня 2013 16:13

У літніх кафе Луцька заборонили пластикові стільці

Неділя, 7 квітня, 11.35

Трасою Київ–Чернігів мікроавтобусом мистецького об'єднання "Остання барикада" народний депутат 43-річний Олесь Доній разом із поетом Артемом Полежакою їдуть у бік Чернігова. Півтори години тому він отримав СМС від екс-нардепа Володимира Філенка про звільнення з ув'язнення колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Президент Віктор Янукович підписав указ про помилування. Доній одразу вирушив до Менської колонії, що на Чернігівщині.

– Несподіванкою новина не стала, – каже Олесь Доній. – Усі чекали на звільнення Луценка. Але щодо дня, коли це станеться, ніхто не знав. Давно стало зрозуміло, що влада буде змушена піти на це, тому що Захід тисне.

За 2,5 години Доній стоятиме біля воріт виправної установи разом із колегами, друзями та журналістами. Луценко в білій вишиванці вийде з дружиною Іриною та синами Олександром і Віталієм. Його вітатимуть оплесками, подарують два великих букети троянд.

– Вільною людиною можна відчувати себе в будь-якому місці, – скаже Юрій Віталійович, 48 років. – Але дуже важливо не відчувати себе при цьому самотнім. Звичайно, найбільша моя радість сьогодні – що я виходжу до таких же вільних друзів, колег, однодумців, і тепер нас буде на одного Луценка більше.

Обніме дружину, поцілує її в чоло. За кілька хвилин усі сядуть по машинах і поїдуть до Києва

А в цей час:

Вінничанин 28-річний Ігор Михайлюк стукає у двері 27-річної Ірини Паршиної у Сімферополі. Приїхав свататися.

– Ми зустрічаємося п'ять років, – розповість Ігор. – Іра завагітніла, тому вирішили розписатися. Планували тихенько, без весілля. Але її батьки наполягли, щоб все було традиційно.

Разом з Ігорем приїхали його батьки, сестра й товариш Вадим.

– Нас запрошували на першу дня, але ми приїхали на 2 години раніше. Вирішили одразу йти до квартири майбутніх тестів. Моя мама рвалася допомогти на кухні, – продовжує Ігор. – Довго дзвонив у двері. Коли теща все ж відкрила, був шокований: нас не пустили навіть на поріг, бо вона не зібрана й не нафарбована. Запропонувала залишити речі й відправила гуляти до зазначеного часу. Вийшов надвір, Іра слухавки не взяла. Годину простояли під під'їздом. Я зірвався, взяв таксі й поїхав із Вадимом на вокзал за квитками. Коли був у потязі, Ірина мама телефонувала, вибачалася. Тепер знаю точно – весілля не буде.

Дзвонять у двері квартири львів'ян 28-річних Тетяни та Сергія Загревів.

– Хто? – підбігає жінка.

– З виборчої комісії, принесли урну, щоби проголосувала 83-річна Софія Володимирівна.

– Знов вибори? 1 квітня вже минуло, – дивується Тетяна.

Дивиться у вічко. В коридорі стоять шестеро чоловіків з урною.

– Сергію, дивися, до нас прийшли, щоб ми проголосували.

– То проголосуємо, тобі що, важко? А за кого голосувати треба? – відчиняє Сергій.

Чоловіки розповідають, що в неділю відбуваються проміжні вибори до Львівської обласної ради в одномандатних мажоритарних округах № 2 – у Львові та № 19, 20, 24, 34, 47, 58 у районах області. Шукають ­літню жінку, яка не може прийти на дільницю. За 7 хв розуміють, що помилилися вулицею.

Сергій відкриває інтернет, щоб прочитати про вибори 7 квітня на Львівщині. У місті на дільниці прийшло 11% виборців.

Що робили у прокуратурі, судах і міліції

4 квітня Феодосійський міський суд зобов'язав слідчого визнати працівника Служби безпеки 32-річного Михайла Анісімова потерпілим. Це визначення не може бути оскаржене. 9 березня Анісімов потрапив у аварію. У Феодосії на перетині Сімферопольського шосе і вул. Чкалова його автомобіль Volkswagen Passat врізався у "швидку". Вона з увімкненими проблисковим маяком та звуковою сигналізацією везла до лікарні 21-річного пацієнта з діагнозом "кома з невідомої причини". "Швидка" перекинулася, на місці загинула 26-річна фельд­шерка. Її пасажира, водія, лікаря й самого Анісімова з травмами різного ступеня тяжкості госпіталізували в лікарню.

5 квітня прокуратура Луганської області закликала українців не вірити Марині Ковешніковій. На сайті YouTube є відео від 2011 року, де вона розповідає, що працює в цій структурі. Просить захисту в президента Віктора Януковича, бо постраждала від незаконних дій "впливових громадян" – у неї вимагали півмільйона ­гривень. У прокуратурі запевняють: ­факти неправдиві, а жінка не є їхньою співробітницею.

29-річний Михайло Герасимов із села Українка Вільнянського району Запорізької області ­третій місяць лежить у реанімаційному відділенні райлікарні. Йому ­видалили розірвану ­селезінку, зупинили внутрішню крово­течу та зробили операцію на ­черевній порожнині. Чоловік пояснив, що його руками та ногами на очах у матері й дружини побили міліціонери. ­Потім одягнули наручники й колесом ­авто­мобіля наїхали на живіт. ­Герасимов каже, що його бив Сергій Нікітенко та ще двоє міліціонерів з Вільнянського райвідділу.

48% українців, якби могли обирати країну, хотіли б народитися в Україні, 9% – у Росії, 5% – у Німеччині, 4% – у США. Такі дані оприлюднила соціологічна група "Рейтинг". Опитали дві тисячі людей.

У літніх кафе Луцька заборонили пластикові стільці. Вони швидко ламаються і можуть спричинити травмування, каже міський голова Микола Романюк.

У Солонянському та Широківському районах Дніпропетровської області розвідані три родовища золота. Кожне має щонайменше 100 т, повідомляє головний геолог комунального підприємства "Південукргеологія" Микола Козар. Україна щороку купує 8–10 т цього металу по $50 за 1 г.

6109 гривень матеріальної допомоги ­отримав ­торік міністр освіти і науки Дмитро Табачник, вказано в його ­декларації про доходи. За 2012-й він задекларував 2 млн 713 тис. грн

Не платити й  вимагати – це абсурд

Кияни виховані на ідеї, що мер має відловлювати сніжинки ще на підльоті до землі й відвозити їх кудись у далекі країни. Той же тариф на воду в Києві найнижчий в Україні – 2,6 гривень за кубо­метр. У Бердянську – 11 гривень. І всі платять спокійно. Якщо кияни платитимуть стільки ж, тоді тут будуть нормальні очисні споруди, каналізації, прочищені лівньовки, замінені всі труби. Але не платити й вимагати – це ­абсурд. Якщо ми не оплачуємо за збивання бурульок із дахів, не маємо права обурюватися, що бурулька впала ­комусь на голову. Хто їх має безкоштовно ­збивати? Архангел Гавриїл? Це як у супермаркеті: дав гроші за ковбасу – ­отримав, не дав – не отримав.

Валерій БАРАНОВ, колишній народний депутат

Книжка Януковича не варта паперу, на якому надрукована

Із задоволенням прочитав би книжки сучасних політиків, якби хтось із них виклав власні думки. Цікаво через книжку залізти їм у голову і подивитися, що там робиться. Одразу стало би ясно, де автор-політик збрехав, а де – ні. Та коли текст написав невідомо хто, а іноді й не написав, а "зпіонерив", то для чого взагалі видаватися? Книжки, подібні до Opportunity Ukraine Януковича, не варті навіть паперу, на якому були надруковані.

Дмитро КАПРАНОВ, видавець і письменник

Колись Колесніченко був патріотом

1992-го я працював на кримському ­радіо, брав декілька разів у Вадима ­Колесніченка інтерв'ю. У день прий­няття першої Конституції Криму він її вщент розкритикував. Добре пам'ятаю, як Колесніченко емоційно ­заявив: "Доки громадяни працюють і будують незалежну Україну, різні політикани намагаються влаштувати ­сепаратистський шабаш". Це тепер він ледь не головний "российский соотечественник" в Україні, а тоді був завзятим ­патріотом.

Леонід ПИЛУНСЬКИЙ, депутат Верховної Ради Криму від фракції "Курултай-Рух"

"Мені стає боляче та прикро на душі, коли Януковича і його оточення називають "сім'я". Люди добрі, хіба можна називати їх таким рідним, морально-духовним словом? Невеличка група людей, які поклоняються певному божеству, називається не сім'я, а секта"

Сергій МЕЛЬНИЧЕНКО, лідер Коаліції учасників помаранчевої революції

Анекдоти

У нас в Україні крадуть міль­ярди ­гривень. 45 мільйонів свідків, і жодного обвинуваченого.

Винахідливий директор парку культури наклеїв на урни логотип Партії регіонів і звільнив половину двірників – бо стали не потрібні.

На наших дорогах сніг і лід тримаю­ться довше та краще, ніж асфальт.

– Чому позакривали казино?

– Так вони людей оббирали до нитки.

– Тоді чому податкову не закриють?

Зараз ви читаєте новину «У літніх кафе Луцька заборонили пластикові стільці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі