понеділок, 25 червня 2012 18:56

Таке враження, що українці весь час п'яні

 

Джанні БОНП'ЯНІ, 45 років, тележурналіст, Мілан, Італія.В Україні 25 днів

– Найбільше вразила кількість дорогих модних крамниць та шикарних авто на вулицях Києва. Джипи, мамма міа, – їх більше, ніж у Америці! Я думав, що це бідна країна, а, виявляється, вона багатша за Італію, – сміється.

У вас дуже сильне соціальне розшарування. І до Італії воно потроху повертається з економічною кризою. Останні зростання податків призвели до того, що я плачу 40 відсотків свого заробітку.

Київ дуже відрізняється від Мілана?

– У великих міст більше спільного, ніж відмінного. Але перша річ, яка вражає у вас, – багато п'ють на вулицях. Таке враження, що українці весь час п'яні, не можуть пробути й години без пляшки. І головне, інші не роблять зауважень, а дивляться з якимось навіть ­розумінням. В Італії більше п'ють вина. Значно менше пива, ще менше – горілки. Роблять це в ресторанчиках і бодай щось там перекушують. А ходити вулицею з пивом і горланити – такого нема.

Зате не бачив наркоманів у вас на вулицях. Ми мали з цим ­проблему.

В Італії багато наркоманів?

– Я народився у 1960-х. Коли був молодий, жив на околиці Мілана. Ситуація була дуже ­гидка. ­Десятки молодиків зі скляними поглядами й обличчями зомбі вештались або сиділи на лавах, опустивши руки й утупившись в одну точку. Але з 1990-х їх суттєво ­поменшало. Тепер наркотики, ­зокрема й героїн, приймають здебільшого в нічних клубах чи на дискотеках. На вулицях рідко ­когось зустрінеш під кайфом.

Чому іноземцям так подобаються українські жінки?

– Кожен хоче того, чого не має. Ще після Другої світової війни в Італії сформувався стереотип гарної жінки зі східноєвропейськими рисами – високої, білявої, стрункої, блакитноокої.

Щоб завоювати італійку, потрібно чимало часу. Навіть щоб переспати з нею, треба водити її щодня до ресторану, догоджати в усьому, все оплачувати. І за тиждень-два, можливо, щось і вийде. Не кажу, що з українками набагато легше, але помітно – їх зачаровують ­іноземці.

Чи правда, що українки дуже визивно вдягаються?

– Це лицемірство італійців чи інших іноземців, що так говорять. В Італії майже всі ходять до церкви, напоказ живуть традиційно і тицяють на українок пальцями. Мовляв, як можна одягати короткі спідниці чи мати таке глибочезне декольте? Але ж італійцям це подобається, хіба ні? – сміється. – До того ж, у нас давно дівчата вбираються досить одноманітно. Для італійки головне, щоб було зручно. А вже як це виглядає, питання десяте.

Чому так мало італійців приїхали на Євро в Україну?

– Через кризу навіть досить заможні вболівальники не можуть дозволити собі розкидатися грошима. Дістатися – дуже дорого. Готелі – дорогі. Тим більше, схід Європи – це невідомість для нас. Перше, що спадає на ­думку пересічному італійцеві, – сексуальний туризм. Мало хто поїде до країни з такою репутацією, якщо він безпосередньо не зацікавлений. З дівчатами завжди треба платити – за вечерю, прогулянку. ­Платити, платити й платити. А оскільки більше про Україну майже нічого не знають, крім політичних ­проблем, то й їхати сюди не надто тягне. Ще й не кожного відпустить дівчина або дружина. Жінки часто мають сильний вплив на чоловіків в Італії. І неймовірно ревниві.

Яка відмінність між італійськими та українськими вболівальниками?

– Ваші сумирніші й товариськіші.

Як ви живете тут?

– Мешкаю на квартирі неподалік "Олімпійського". Додому повертаюся досить пізно. ­Харчуюсь у місті. Знайшов хорошу неапо­літанську піцерію. В іншому ресторані їв пасту – рівень дуже високий. Підозрюю, завдяки шеф-­кухарям – італійцям.

Удома часто ходите з пляшкою в гості до друзів? Товаришуєте ­сім'ями?

– Маю чотирьох заміжніх сестер, тож ми часто зустрічаємося. В Італії досі дуже міцні родинні зв'язки. Це такі собі малі клани. Італійка вдень ходить до офіса на роботу, всі зачудовуються її самодостатністю, а ввечері вертається додому, готує пасту, прибирає, робить з дітьми уроки чи забирає їх із дитсадка. А чоловік лежить на канапі, дивиться футбол. В Україні фемінізм швидше приживається, бо СРСР суттєво вкоротив вам традиційні цінності та релігію. А в політиці у вас такий самий бардак.

Зараз ви читаєте новину «Таке враження, що українці весь час п'яні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі