середа, 15 серпня 2012 17:29

Найбільше медалей принесли боксери та веслувальники

  Василь Ломаченко – дворазовий олімпійський чемпіон, 2009 року був визнаний найкращим боксером-любителем незалежно від вагової категорії
Василь Ломаченко – дворазовий олімпійський чемпіон, 2009 року був визнаний найкращим боксером-любителем незалежно від вагової категорії

ЗОЛОТО

Яна ШЕМЯКІНА, 26 років, фехтування

Перемагала винятково титулованих суперниць: спочатку чемпіонку світу-2009 Любов Шутову з Росії, потім – срібну призерку Ігор-2008, дворазову чемпіонку світу Ану Бранцу з Румунії. У чвертьфіналі українка здолала ще одну румунку, дворазову чемпіонку планети Анну Ґерман. У півфіналі перед тиском Шемякіної не встояла лідер світового рейтингу Юїє Сун із Китаю. у фіналі Яна перемогла на той час олімпійську чемпіонку Брітту Гайдеманн з Німеччини.

Яна ДЕМЕНТЬЄВА, 33 роки, Наталія ДОГОДЬКО, 21 рік, Анастасія КОЖЕНКОВА, 26 років, Катерина ТАРАСЕНКО, 24 роки, академічне веслування – четвірка парна

До Олімпіади українки виграли ­Кубок світу-2012, взявши гору в усіх трьох стартах. Вони – переможниці п'яти останніх чемпіонатів Європи, чемпіонки світу-2009. Свій статус дівчата підтвердили й на Олімпіаді, випередивши у фінальному заїзді німкень більш ніж на корпус.

Олексій ТОРОХТІЙ, 26 років, важка атлетика

У сумі двоборства показав результат 412 кг. Цього вистачило для першого місця, адже фаворити – росіяни Хаджімурад Аккаєв та Дмитро Клоков, які піднімали 430 та 428 кг відповідно, пропустили Олімпіаду через травми.

"Золото" Торохтія стало першим для України у важкій атлетиці з 1996 року.

Олександр УСІК, 25 років, бокс

Основним суперником Усіка був росіянин Артур Бетербієв. Його кримчанин переміг у чвертьфіналі. У фінальному бою українець зустрівся з італійцем Клементе Руссо, чемпіоном світу-2007. Спочатку Усік поводився скуто, але у третьому раунді за рівного рахунку довів, що й технічно, і фізично готовий краще.

Василь ЛОМАЧЕНКО, 24 роки, бокс

Без проблем переміг у фіналі корейця Сун-Чул Гана – 19:9. Став дворазовим олімпійським чемпіоном. Імовірно, у Лондоні провів останні бої у любительському боксі, хоче перейти в професіонали.

Юрій ЧЕБАН, 26 років, веслування на каное

Чемпіон світу-2007 на дистанції 200 м випередив більш ніж на півкорпуса найближчих переслідувачів – литовця Євгена Шукліна та Івана Штиля з Росії.

СРІБЛО

Інна ОСИПЕНКО-РАДОМСЬКА, 29 років, веслування на байдарці

Здобула дві срібні нагороди на дистанціях 500 м та 200 м. Стала другою олімпійкою за час виступу України незалежною ­командою, якій вдалося виграти медалі трьох Ігор поспіль. До ­Осипенко-­Радомської такого досягла вітрильниця Руслана Таран.

Денис БЕРИНЧИК, 24 роки, бокс

Упродовж усього турніру показував надзвичайно видовищний бокс, проявив себе справжнім "панчером" – людиною одного удару. Фінал програв кубинцю Роніелю Іґлесіасу, бо не встиг відновитися після виснажливого півфіналу.

Олександр П'ЯТНИЦЯ, 27 років, легка атлетика

Особистий рекорд 86,12 м дніпропетровець установив у травні цього року. Якби метнув молот так далеко в Лондоні, був би перший. А так – 84,51 м, що на 7 см гірше за спробу олімпійського чемпіона Кешорна Волкотта з Тринідаду і Тобаго.

Валерій АНДРІЙЦЕВ, 25 років, вільна боротьба

Сенсаційно здолав у чвертьфіналі чемпіона світу-2010 Хетага Ґазюмова з Азербайджану. Виграв і в переможця останнього мундіалю, іранця Реза Яздані: той не зміг продовжити півфінал через травму. У вирішальній сутичці спортсмен із Малина на Житомирщині мінімально поступився американцю Джейкобу Варнеру.

БРОНЗА

Олена КОСТЕВИЧ, 27 років, кульова стрільба

Досить несподівано перемогла вісім років тому в Афінах, але провалилася в Пекіні-2008. Поступово відновила форму й була визнана найкращою "пістолетницею" 2011 року. Тож дві "бронзи" Лондона – заслужені. Проте перша – у стрільбі з пневматичного пістолета – виглядає закономірною, бо для Олени ця дисципліна улюб­лена. А от ще одне третє місце, в змаганнях стрільців зі спортивного пістолета, – дивина. Головна різниця: у другому виді, на відміну від першого, виконують постріли серіями, а Костевич відзначається тим, що ретельно прицілюється.

Юлія КАЛИНА, 23 роки, важка атлетика

У сезоні-2011 показала на першості України результат 235 кг. Саме з ним у Лондоні виграла "бронзу".

Ольга ХАРЛАН, 21 рік, фехтування

У рівному півфінальному бою поступилася росіянці Софії Великій. Зате в поєдинку за третє місце ­обіграла дворазову олімпійську чемпіонку Маріел Заґуніс із США.

Ольга САЛАДУХА, 29 років, легка атлетика – потрійний стрибок

Лідер світового сезону, чинна чемпіонка світу виступала з травмою ноги. У останній спробі показала 14,79 м – до "срібла" не дострибнула одного сантиметра, а з третього місця відсунула співвітчизницю Ганну Князеву.

Олеся ПОВХ, 24 роки, Христина СТУЙ, 24 роки, Марія РЕМЕНЬ, 25 років, Єлизавета БРИЗГІНА, 22 роки – легка атлетика, естафета 4х100 м

Чемпіонки Європи-2011 встановили в Лондоні національний рекорд – 42,04 с. Американки перемогли зі світовим рекордом – 40,82 с.

Ігор РАДИВИЛОВ, 19 років, спортивна гімнастика – опорний стрибок

Радивилов у опорному стрибку за останні два роки виграв п'ять етапів Кубка світу. Свій клас підтвердив і в Лондоні.

Олександр ГВОЗДИК, 25 років, бокс

Після півфінального бою Гвоздика з казахстанцем Аділбеком ­Ніязимбетовим судді зафіксували нічию – 13:13. Переможця визначили за "брудними" ударами, ним став Ніязимбетов. Українська сторона подала протест, але після його розгляду результат залишили в силі.

Тарас ШЕЛЕСТЮК, 26 років, бокс

Програв у півфіналі британцеві Фредді Евансу. Занадто обережно почав бій, у третьому раунді став працювати агресивніше, але наздогнати суперника за ударами не зміг – 10:11.

 

Зараз ви читаєте новину «Найбільше медалей принесли боксери та веслувальники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі