четвер, 10 березня 2011 16:21

День екскурсії українською зоною відчуження коштуватиме туристу близько $150

5 березня, вівторок, 13.05

Понад сотня українців стоять у черзі біля польської митниці на пішому переході "Шегині". Чекають дозволу пройти в Польщу. Інша черга з 300 людей, відгороджена неподалік турнікетом.

- Годину мерзнемо, а ці уроди не пропустили й десяти людей! Чаюють, а ми страждаємо, - кричить якийсь чоловік у натовпі.

Люди ламають турнікет, біжать до дверей митників - тиснява.

- А ти чого, дура, приперлася? Не знала, шо тут сі творить?

Більшість у натовпі - жителі села Шегині. Завдяки угоді про транскордонне співробітництво вони можуть кілька разів на день переходити в сусідню країну.

- Польські митники вважають нас за бидло, деколи знущаються. Завертають, тримають на морозі кілька годин, - розповідає місцева жителька Галина.

О 14.05 митники відчиняють двері. Натовп кричить і напирає. Одному українцю розбивають ніс, він вимащує кров'ю сусідів. Люди обурюються, проштовхують його наперед, аби швидше перейшов кордон. Кілька жінок мліють.

- Ото дожилися. Сусідці вчора в такій тисняві руку зламали. Місяць нічого робити не зможе. Мені торік зламали, - розповідає жінка з натовпу.

А в цей час:

У фаст-фуд "Пузата хата" на вул. Дерибасівській в Одесі заходить 39-річний Рустам. Одягнений, як кіногерої Чарлі Чапліна: на голові має "казанок", у руках - бамбукова тростина. Проходить закладом качиною ходою. Відвідувачі зіскакують із місць, біжать фотографуватися з Рустамом. Він живе у Дніпропетровську. До Одеси приїхав, щоб рекламувати відкритий напередодні кінотеатр 5D Cinema.

- У нас із Чапліним подібні долі. Від мене пішла жінка, забрала дочку. Я її підтримую, як можу, бо дуже люблю дітей, - каже Рустам.

Близько тисячі людей сходяться на збір громади до центру містечка Новогродівка Донецької області. На вулиці -5?C. Температура в житлах людей кілька днів не перевищує +8?C. Увечері напередодні в місті з'явилася електрика, але близько 14 тис. осіб мерзнуть через аварію в системі опалення. Новогродівці обговорюють, що багато хто встановив у квартирах вугільні печі, без проектів та дозволів. Через це в місті сталися дві пожежі.

Наприкінці зборів люди починають збирати підписи про недовіру меру Олександрові Антоненку. Вiн керує осередком Партії регіонів, і дотепер запевняє, що ситуація в місті некритична.

24-річний тернополянин Юрій Герасимів виходить із села Лазещиина Рахівського району Закарпаття. Іде у відпочинкову базу Казмєщик. За 4 години Юрій підніметься майже на вершину гори Петрос, 2020 м заввишки. Знімає прикріплені до наплічника лижі, стає на них. Потім одягає шолом, окуляри і з'їжджає з вершини донизу. Це триває 4 хв. Підйомника і втрамбованої лижної траси на горі нема. Юрій займається фрірайдом. Вважає, що кататися на лижах треба якомога далі від цивілізації. На Петрос приїжджає щороку ближче до 8 березня, коли випадає додатковий вихідний.

Учасник бойових дій, інвалід 95-річний севастополець Олексій Пуляєв телефонує в міліцію. Просить лейтенанта Бідоленка, аби допоміг отримати пенсію. Її не віддає філія Ощадбанку. Пояснює, що інакше залишиться голодним. Дільничний відмовляється йти в банк. Радить Олексієві Федоровичу написати заяву і принести її в міліцію.

3 год. тому касирка відмовилася видати гроші Пуляєву. Пояснила це наказом свого керівника.

- Невістка хоче забрати у ветерана його майно і квартиру. Робить усе, аби його визнали недієздатним і поклали в психдиспансер, - каже 56-річний Олександр Демидов, знайомий Пуляєва.

Працівники комунального господарства миють пам'ятник Леніну в центрі міста Сміла Черкаської області. Він стоїть навпроти міської ради. У ніч на п'ятницю невідомі облили скульптуру червоною фарбою.

Робітники труть ноги Леніна змоченими в уайт-спіриті ганчірками. Фарба не відмивається, тільки розмащується. Фігура заввишки 4 м. Робітники ледве дістають до пояса.

- Бо нема доброго розчинника і драбини, - пояснюють. Комуністи пропонують гроші на кран чи драбину. А в нас і так роботи вистачає. Хай самі йому голову миють.

За 30 хв. ідуть геть. Пам'ятник став ще брудніший.

Що світ дізнався про Україну за тиждень

Сampbell, один із найбільших світових виробників супів, планує розмістити виробництво в Україні. Шукає партнера серед місцевих, щоб на його потужностях випускати консервовані супи. Будувати завод відмовляється: ринок України непередбачуваний, повідомив 4 березня профільний сайт Agra-net

День екскурсії українською зоною відчуження коштуватиме туристу близько $150. Уряд із січня відкрив територію АЕС для іноземців. Кажуть, радіація там знизилася до рівня безпечної. Теперішня Прип'ять - це моторошний туристичний атракціон, - робить 7 березня висновок британська The Daily Telegraph.

Киянка Ірина Пазиненко здивувала співом браджанів - релігійних гімнів народності мараті, що живе на сході Індії. Зала палацу в місті Пуне затамувала подих, поки ця тендітна жінка в зеленому сарі наспівувала Anandache Dohi Anand Tarang. (один із найвідоміших індійських шлягерів - "Країна") Ірина захоплюється браджанами з 2000 року, відколи почала займатися йогою. В Індії вона житиме два місяці, вивчатиме місцеву класичну музику, - інформує 7 березня індійська агенція DNA.

Девід Плейс зі штату Массачусетс у США наступні 33 місяці проведе в тюрмі. Його засудили за контрабанду з України до США зубів кашалота та рогів нарвала. Вартість ввезеного товару - $400 тис. Українця-спільника затримали раніше. В американській тюрмі відсидів дев'ять місяців, після цього його відправили на батьківщину, повідомляє 4 березня екологічний сайт Сare2

"2006 року я одружився з жінкою з України, стараюся проводити більше часу в містечку під Києвом. Люди там приємні, їжа смачна, а повітря чисте. Продукти дуже дешеві: пляшка якісної горілки коштує 2-3 фунти стерлінгів. Попри те, майже не бачу на вулиці п'яничок", - розповідає 4 березня в інтерв'ю The Daily Telegraph 70-річний бізнесмен Фред Фінн. У світі його вважають найактивнішим мандрівником. Налітав 15 млн миль, побував у 139 країнах.

Антон СЕМИЖЕНКО

 

У місті Свердловськ на Луганщині через нестачу борошна зупинився центральний хлібозавод. Добова потреба городян 22 т хлібобулочних виробів. Завод щодня випікав 12 т. Зараз хліб везуть із Луганська.

У Донецьку відкрили кадрове агентство для жінок - пропонують побудувати кар'єру за слоганом "Краса. Гроші. Щастя ". Резюме від чоловіків тут не приймають.

12-13 березня на міжнародній виставці породистих котів у Києві покажуть найрідкіснішу кішку - африканську сококе. У світі котів цієї породи близько сотні. Тварини дуже схожі на гепардів.

Одну з вулиць Хмельницького назвуть іменем загиблого торік польського президента Леха Качинського. Зараз вона має назву Урицького.

Цифри:

14 поверхів пролетів ліфт із пасажиром 6 березня у столиці в будинку №61 по Харківському шосе. Наступного дня чоловік помер у лікарні.

800 офіційних звалищ є в Україні. На них зібралося 350 млн кубометрів відходів. Голова парламентського комітету з питань екології Анатолій Семинога порахував, що це 4 відсотки території країни.

80 кілограмів важать металеві ворота Свято-Успенської церкви в Краснопіллі Сумської області. Їх украли 4 березня двоє місцевих жителів. У міліції вони пояснили, що були потрібні гроші на горілку. Ворота занесли в пункт прийому брухту.

Цитати:

"Якщо чоловік не випускає з дому, то це психологічне насильство у відповідності з законом України про попередження насильства в сім'ї. Обмеження пересування - це фізичне насильство"

Катерина ЛЕВЧЕНКО, президент міжнародного жіночого правозахисного центру "Ла Страда Україна" про стосунки Віктора Януковича і його дружини Людмили Олександрівни

"Я з ним працювала, він дуже жорсткий. Якщо він сказав, там усі бояться. Тому не можу зрозуміти, що зараз відбувається в Україні"

Олександра КУЖЕЛЬ, колишня глава Держкомпідприємництва, політик, про Віктора

Януковича

Анекдоти:

Боже, позаторік ти забрав мого улюбленого співака Майкла Джексона і улюбленого актора Патріка Свейзі. Дозволь нагадати, що мій улюблений політик - Віктор Янукович.

Януковичу прооперували коліно. От парадокс - на колінах стоїть народ, а вони болять у президента.

Не зрозуміло, чому Ленін у 52 був "дєдушка Лєнін", а Путін у 52 був "молодий і енергійний лідер".

 

Зараз ви читаєте новину «День екскурсії українською зоною відчуження коштуватиме туристу близько $150». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі