пʼятниця, 07 квітня 2017 13:24

Ахметов домовиться із Суркісами і пропозицію "Шахтаря" – приймуть

Донецькому "Олімпіку" варто стати клубом із Житомира чи Вінниці

– Ми хочемо змінити формат чемпіонату України з футболу у прем'єр-лізі, – каже генеральний директор донецького "Шахтаря" 42-річний Сергій Палкін. – Грати у два етапи, як і цього сезону. Але 12-та команда одразу вибуває, за їх підсумками. Клуби, що зайняли 11-те і 10-те місця, гратимуть стикові матчі з командами з першої ліги, які посядуть, відповідно, друге і третє місця. Ще стикові поєдинки: п'ята команда першої "шістки" з найкращою командою другої розігрують путівку до Ліги Європи. Тоді до кінця чемпіонату зберігатиметься інтрига. Ці стикові матчі за рейтингом і кількістю вболівальників на трибунах не поступатимуться поєдинкам "Шахтаря" і "Динамо".

Минулого літа вперше в історії українського футболу до змагань у прем'єр-лізі допустили тільки 12 команд. Через малу кількість учасників змінили формат турніру. На першому етапі зіграли 22 матчі, у два кола. Потім розділилися на дві групи по шість команд. Перша веде боротьбу за медалі та єврокубки. Друга – за збереження місця в прем'єр-лізі.

Очікувалося, що більша кількість матчів між "Динамо" й "Шахтарем" зумовить вищий глядацький інтерес до турніру. Але цього не сталося. Середня відвідуваність – найнижча за весь час існування чемпіонату України: 4241 глядач на поєдинку. Уже зараз відомий чемпіон – "Шахтар". А матчі другої "шістки" нікого не цікавлять.

Автор: УНІАН
   Власник київського ”Динамо” Григорій Суркіс (ліворуч) вітається з керівником донецького ”Шахтаря” Рінатом Ахметовим
Власник київського ”Динамо” Григорій Суркіс (ліворуч) вітається з керівником донецького ”Шахтаря” Рінатом Ахметовим

Чи достатньо змінити формат змагань, аби врятувати ситуацію?

– Ні, – каже 37-річний Кирило Крижановський, головний редактор інтернет-порталу sportarena.com. – Ще рік тому, коли вирішили грати по-новому, було ясно: нічого позитивного це не принесе. Так само буде і зараз.

Чому пішли на зміни минулого літа?

– Бо так захотілося "Шахтареві". Донецький клуб два сезони поспіль програвав чемпіонат "Динамо". Їм треба було вигадати для себе якусь зручнішу схему. Команд менше, зате більше наближених до "Шахтаря", який пороздавав іншим купу футболістів в оренду й забороняє грати проти себе. За таких умов шанси на те, що та ж "Зоря" відбере очки в донецького клубу, мінімальні.

Чому система себе не виправдала?

– Бо помилково визначили причини падіння інтересу до турніру. Формат – наслідок. У нас купа команд не мають "прописки". Зокрема, "Шахтар", донецький "Олімпік", луганська "Зоря". Наївно сподіватися, що найближчим часом вони повернуться до Донецька і Луганська. А хто ходитиме на "Олімпік" у Сумах, а на "Зорю" – в Запоріжжі, де команди грають "домашні" матчі? Хіба багато людей буває на матчах "Шахтаря" у Харкові, куди той переїхав узимку? Ні. Бо це – не "рідні" для цих міст команди.

Очевидного виходу з ситуації немає. Але точно не зайвим буде тому ж "Олімпіку" переїхати до "вільного" від футболу обласного центру – Житомира, Вінниці чи Івано-Франківська. Перереєструватися і представляти це місто. Або об'єднатися з місцевим клубом.

Глядачі хочуть бачити видовище. А в нас матчі відбуваються для результату, для протоколу. Недавно дивився поєдинок "Дніпро" – "Карпати". Рахунок – 0:0. Гра така ж, "нульова". То кому вона потрібна – і на стадіоні, і на телебаченні?

У Бельгії формат подібний до того, до якого закликає "Шахтар". Чому ми так не можемо?

– Бо в Бельгії працюють на продаж виконавців. Хочуть, щоб гравці проводили якомога більше матчів у дорослому футболі й краще підготовленими перебиралися до топ-чемпіонатів. А в нас дитячі тренери працюють не для шліфування техніки гравця, а щоб здобути якусь трофейну "чашку" на турнірі. Тому ніким замінити легіонерів, які грали в Україні за пристойні гроші кілька років тому.

Формат "Шахтаря" приймуть?

– Не сумніваюсь у цьому.

Але інший топ-клуб, київське "Динамо", не погоджується з ним.

– У нас правила гри визначають олігархи. Головний із них Рінат Ахметов (власник "Шахтаря". – Країна) домовиться з господарями "Динамо" Григорієм та Ігорем Суркісами.

Як прем'єр-лізі рухатися далі?

– Треба визначити кількість платоспроможних команд. Якщо їх 8 чи 10 – то грати в чотири кола. Якщо 12 – запроваджувати третій етап. 14 команд – звичайний двоколовий турнір.

Головне – щоб були повноцінні клуби з гарантованими мінімальними бюджетами. Це – професійний футбол. Тут немає місця потенційним банкрутам. В Італії свого часу ледь не зникли "Лаціо", "Фіорентина", "Наполі". Їх перевели в аматорські ліги. Звідти вони піднялися фінансово міцними.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов домовиться із Суркісами і пропозицію "Шахтаря" – приймуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі