понеділок, 12 квітня 2021 08:05

Запустили перший пілотований повітряно-космічний апарат

12 квітня 1981 року з американського космодрому на мисі Канаверал здійснили запуск першого у світі пілотованого повітряно-космічного апарату "Колумбія". Командиром екіпажу став ветеран американської космонавтики Джон Янг, пілотом — Роберт Кріппо.

Уперше 6 астронавтів склали екіпаж під час польоту "Колумбії". Серед них також перебував Ульф Мербольд, перший іноземець на американському космічному кораблі.

Автор: wikipedia.org
  Запустили перший у світі пілотований повітряно-космічний апарат
Запустили перший у світі пілотований повітряно-космічний апарат

Повітряно-космічний апарат 28 разів літав до космосу, провів у ньому 300,74 доби, здійснив 4808 обертів навколо Землі і пролетів 201 454 702 км.

Останній політ "Колумбії" запланували з 16 січня до 1 лютого 2003 року. До екіпажу потрапили: командир корабля Рік Хасбенд, пілот Вільям МакКул, бортінженер Майкл Андерсон, наукові фахівці Лорел Кларк, Девід Браун, Калпана Чавла і перший ізраїльський астронавт Ілан Рамон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розламався навпіл: найбільший лайнер світу вийшов в останнє плавання

1 лютого після 16-добового польоту шатл повертався на Землю. NASA втратила зв'язок з кораблем приблизно о 14:00. Очевидці зафіксували палаючі уламки шаттла, що летять на висоті 63 км при швидкості 5,6 км/с. Всі 7 членів екіпажу загинули.

Автор: wikipedia.org
  Запустили перший у світі пілотований повітряно-космічний апарат
Запустили перший у світі пілотований повітряно-космічний апарат

Протягом кількох місяців після трагедії вчені NASA досліджували можливі причини катастрофи. Вони дійшли висновку, що відбулося руйнування зовнішнього теплозахисного шару на лівому крилі човника, викликане падінням на нього шматка теплоізоляції кисневого бака при старті корабля. Гарячі гази проникли всередину, що призвело до перегріву пневматики колеса, його вибуху з подальшим руйнуванням конструкції крила і загибелі шаттла.

16 березня 1926 року в містечку Оберн, що розташоване в штаті Массачусетс, Роберт Годдард провів успішний запуск першої у світі ракети на рідкому паливі. Вона важила 5 кг і піднялась на висоту 13 м за 2,5 с.

Зараз ви читаєте новину «Запустили перший пілотований повітряно-космічний апарат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі