неділя, 18 лютого 2024 21:08

Спецтема: Війна Росії проти України

В Україні успішно пройшли перші випробування аналоги дронів "Ланцет": коли чекати на фронті

В Україні успішно пройшли перші випробування аналоги дронів "Ланцет": коли чекати на фронті
Сили оборони отримають сотні дронів-камікадзе, що були розроблені Україною по типу російських "Ланцетів". Фото: Getty Images

За кілька місяців Сили оборони отримають сотні дронів-камікадзе, що були розроблені Україною по типу російських "Ланцетів".

Дрони такого проектування керуються по відео, що дозволяє наводити та корегувати рух під час ураження. Про це розповів віцепремʼєр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв'ю журналісту Іллі Кабачинському.

"Кілька днів тому ми тестували вироби по типу "Ланцет". Було чотири компанії, і два пройшли успішно. Був дощ, сніг, вітер, і в цих умовах два потрапили в ціль. Один не злетів, бо не хотів втрачати борт, а четвертий не зміг, бо була проблема з камерою", - розказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна здивує Росію цього року - Зеленський

Федоров не розповів, коли ці дрони підуть в серію, але за його оцінкою, це питання кількох місяців.

"До тисяч важко дійти, але сотні можна виробляти через кілька місяців", - сказав він.

Дрони такого проєктування керуються по відео, що дозволяє наводити та корегувати рух під час ураження.

Окрім цього, вони мають функцію захоплення цілі, що дозволяє в останні 300-500 м перед враженням цілі наводитись на неї без прямого звʼязку з дроном.

На фронті FPV-дрони зайняли серйозну нішу між стрілецькою зброєю та легкою артилерією.

Це виходить з середніх характеристик БПЛА - вони мають дальність 5-7 км та здатні нести заряд потужністю ручної гранати. Про це в інтерв'ю виданню "Фокус" сказав ветеран АТО й ветеран російсько-української війни Євген Дикий.

На його думку, FPV-дрони непогано заміняють станкові гранатомети, танкові гранатомети та ПТУР. Однак невеличкі БПЛА вже не здатні замінити важкі міномети.

Зараз ви читаєте новину «В Україні успішно пройшли перші випробування аналоги дронів "Ланцет": коли чекати на фронті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі