субота, 17 лютого 2024 16:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Українські дрони навчилися обходити значну кількість "глушилок" окупантів - Дикий

Українські дрони навчилися обходити значну кількість "глушилок" окупантів - Дикий
На фронті FPV-дрони зайняли серйозну нішу між стрілецькою зброєю та легкою артилерією. Фото: Генштаб

На фронті FPV-дрони зайняли серйозну нішу між стрілецькою зброєю та легкою артилерією.

Це виходить з середніх характеристик БПЛА - вони мають дальність 5-7 км та здатні нести заряд потужністю ручної гранати. Про це в інтерв'ю виданню "Фокус" сказав ветеран АТО й ветеран російсько-української війни Євген Дикий.

На його думку, FPV-дрони непогано заміняють станкові гранатомети, танкові гранатомети та ПТУР. Однак невеличкі БПЛА вже не здатні замінити важкі міномети.

"В умовах страшного снарядного голоду, який створив Дональд Трамп, в Україні є дефіцит всіх трьох основних калібрів: 155 мм від НАТО, 152 мм радянського зразка та навіть 120 мм міни. Таким чином FPV-дронам довелось стати у першу лінію захисту, а не у другу, як це було раніше", - розповів Дикий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із середньовіччя нічого не змінилося: Буданов назвав головний компонент армії

За його словами, українським військовим все частіше доводиться підпускати ворога на дальність польоту дронів. В такій ситуації вкрай важлива стійкість безпілотників до протидії РЕБ.

"Росіяни дуже пишаються своїми системами РЕБ і це пов'язано з історичними причинами. Ще в радянські часи стало зрозуміло, що СРСР безнадійно відстає в ракетній програмі, тому акцент робився саме на РЕБ, щоб знизити точність можливих ударів американців", - пояснив експерт.

Донедавна ворожі системи РЕБ значно випереджували українські, але зараз інженерам ЗСУ вдалось майже досягти паритету в цій галузі. Ба більше, останнім часом просунулись і українські системи зв'язку оператора з дроном. Завдяки цьому їм вдається обходити значну кількість "глушилок" окупантів.

"Дійшло до того, що українці навчили дрони перекочувати з однієї частоти на іншу, якщо БПЛА "відчуває", що його глушить російська система РЕБ. І чим далі, тим більше навіть дешевих FPV-дронів оснащуються подібними системами", - підсумував він.

Україна цього року здивує Росію безпілотними системами та засобами радіоелектронної боротьби власного виробництва.

Україна займається їх виробництвом, поки чекає на військову допомогу від західних партнерів. Про це на Мюнхенській конференції з безпеки розповів президент Володимир Зеленський.

За його словами, Україна почала розвивати виробництво дронів.

Зараз ви читаєте новину «Українські дрони навчилися обходити значну кількість "глушилок" окупантів - Дикий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі