понеділок, 30 вересня 2019 11:48

У Сонячній системі може існувати чорна діра

У Сонячній системі може існувати чорна діра
Незважаючи на те що така теорія звучить, як малоймовірна і абсурдна, автори вважають, що "цей сценарій не є необгрунтованим" Фото: ukrinform.ua/

Учені висунули теорію про існування дев'ятої планети Сонячної системи. Вона розміщена за орбітою Нептуна. Теорія отримала інтригуюче та навіть фантастичне продовження у вигляді припущення про існування мініатюрної чорної діри замість дев'ятої планети.

Теорію висунули фізики Джеймс Унвін із Університету Іллінойсу в Чикаго й Якуб Шольц із Інституту фізики елементарних частинок Даремського університету. Теорія може пояснити дивні рухи об'єктів, які обертаються навколо Сонця за межами Нептуна. На орбіти далеких планет має впливати масивна планета. Такий об'єкт поки не знайдений. Потужна гравітація чорної діри вагою з Юпітер і розміром із тенісний м'яч може пояснити дивну поведінку об'єктів краю Сонячної системи, пише Укрїнформ.

Попри те, що така теорія звучить як малоймовірна й абсурдна, автори вважають, що "цей сценарій не є необґрунтованим".

Також припущення дослідників цілком укладається у теорію формування невеликих чорних дір, які народжуються не тільки у результаті колапсу наднових зірок, але і в набагато менших масштабах. Мініатюрні чорні діри, які можуть вміститися на долоні людини, мають масу порівняної з кількома десятками планет розміром із Землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посеред океану: збудували унікальне житло на воді

Перевірити цю теорію можна, вивчивши дані космічного телескопа Фермі в пошуках гамма-сплесків. Вони б допомогти ідентифікувати потенційно найбільш невловиме тіло Сонячної системи.

Вулкан Локі на Юпітері має вибухнути у вересні 2019-го. Це спричинить зміни у всій Сонячній системі. Вчені з планетологічного інституту США аналізували вулкан із 1988-го по 2000 рік. Із 2001-го він не вивергався до 2013-го.

Зараз ви читаєте новину «У Сонячній системі може існувати чорна діра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі